datum: 8. oktober 2015 avtor: Ana Vučina Vršnak

Poiščite globalni kalkulator in začnite računati

Ste že slišali za t. i. globalni kalkulator? Ste ga morda že preizkusili? Če ne, vas vabimo, da to storite. Kalkulator namreč omogoča preverjanje, kako različni življenjski slogi - od prepotovanih kilometrov na osebo do porabe kalorij, prehrane, energije, materialov in prostora - vplivajo na doseganje in uresničevanje podnebnih, energetskih in drugih ciljev. Predstavili so ga v okviru projekta energetskega opismenjevanja EN-LITE nedavno v Ljubljani.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

globalni kalkulatorMorda bomo kmalu dobili še nacionalni kalkulator, kar bi seveda nedvomno olajšalo razpravo o naši bodoči energetiki. Državni sekretar za energetiko Klemen Potisek je dejal, da bi sicer lahko imeli tudi lokalni kalkulator, a svet je povezan in hitro se tudi v posameznikovi soseščini pozna vse, kar je sam naredil. »Gre za skupek globalnih odločitev, katerih posledice so vidne za potomce. Odločamo se za generacije, ki bodo prišle za nami, zato odločitve niso enostavne,« je glede siceršnje politike na področju boja proti podnebnim spremembam poudaril Potisek.

Globalni kalkulator najdete TUKAJ.

»Pri globalnem kalkulatorju lahko zelo dobro vidimo, kakšne so posledice naših ravnanj. V zadnjih 100 letih smo uspeli uspešno pokurit energijo, ki se je milijone nabirala, in to se nekje mora poznati,« pravi.

Direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) dr. Tomaž Žagar je dejal, da je globalni kalkulator prosto dostopno interaktivno orodje, ki pokaže vse povezave med našim načinom življenja, proizvodnjo in porabo in vplivom na podnebje. Simulira različne izbire in odločitve in izračuna izpuste toplogrednih plinov (TGP) in napove bodoče temperature. Cilj je seveda omejitev segrevanja ozračja pod 2 stopnji Celzija. Poudaril je, da gre za interaktivni spletni vmesnik s 40 vzvodi in da je namenjen vsem od srednje šole naprej.