datum: 7. november 2018 avtor: Ana Vučina Vršnak

V Kobaridu in Bovcu poskusno zagnali daljinski sistem ogrevanja na lesno biomaso

Po tem, ko so aprila letos podpisali pogodbo za izvedbo daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB), so v Bovcu minuli teden poskusno zagnali prvega od dveh 500 kW kotlov oziroma sistema na lesno biomaso, so sporočili iz občine Bovec. Poskusni zagon DOLB-a je bil uspešen tudi v Kobaridu, kjer bo uradno odprtje ta petek.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

DOLB Kobarid lesna biomasa wwwojaobcinasiCelotna mreža toplovoda v Bovcu v prvi fazi omogoča priključitev večjih odjemalcev in javnih objektov, in sicer so to družbi Mahle in Kovi, vrtec, kulturni dom, osnovna šola Bovec s telovadnico, občina Bovec in župnišče Bovec, priključujeta pa se tudi dva gostinska lokala. V prvi fazi naj bi, kot smo poročali v članku Podpisali pogodbo za projekt daljinskega ogrevanja na biomaso v Bovcu, na sistem priključili 15 uporabnikov.

Sistem v kurilnici je popolnoma avtomatiziran, tako da se iz zalogovnika za lesno biomaso ta samodejno pomika do polža, ki podaja biomaso v peč, kjer je izgorevanje izjemno visoko. Dim se pomika skozi posebne dimnike s filtri, ki omogočajo, da se v zrak ne izpusti niti najmanjši odstotek trdih delcev. Nekaj pepela, ki vendarle nastane, pa se samodejno izloča v posebne zabojnike, pojasnjujejo v občini Bovec.

V kurilnici sta v prvi fazi postavljena dva kotla po 500 kW in pa peč na kurilno olje kot rezervna možnost, kar pomeni popolno zanesljivost obratovanja. Objekt je zgrajen tako, da omogoča preprosto širitev za izvedbo druge faze.

V občini Kobarid je medtem za ta teden načrtovano še testiranje in morebitne dodatne nastavitve sistema DOLB, nato pa naj bi sistem začel redno delovati. Kot prvi se bodo preko sistema ogrevali osnovna šola Kobarid, vrtec Kobarid in dom Andreja Manfrede Kobarid.

Kotlovnica v Kobaridu je zasnovana tako, da omogoča širitev na druge uporabnike, v kolikor bo to v prihodnosti potrebno, so dejali v občini Kobarid, kjer uradno predajo s slovesnim prevzemom ter odprtjem DOLB Kobarid načrtujejo za ta petek.