datum: 5. oktober 2017 avtor: Andreja Šalamun

Kako poskrbeti za nižje stroške ogrevanja

Zima je pred vrati, zato večje naložbe, s katerimi bi lahko prihranili pri ogrevanju, praktično niso več izvedljive. Ne le, da zmanjkuje časa, tudi izvajalci so v tem času večinoma polno zasedeni, pa še vreme ne dopušča denimo kakšne izdelave toplotne izolacije ovoja stavbe. A brez večjih težav lahko izvedete manjše ukrepe, s katerimi boste privarčevali, stanejo pa zelo malo oziroma nič. Ponujamo vam torej nekaj idej, ki jih lahko izvedete tik pred zdajci.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

  • Preverite radiatorje, spustite zrak iz njih in poskrbite, da bodo lahko tako radiatorji kot tudi talno ogrevanje toploto oddajali neovirano, da tal ne bodo prekrivate debele preproge, radiatorje pa zavese ali sedežne garniture in drugo pohištvo. Zavese naj bodo okrog 10 centimetrov nad zgornjim robom radiatorja, tam, kjer so radiatorji postavljeni ob okno, pa ob njihovo zadnje lice postavite posebno izolacijsko ploščo (reflektor), ki je navadno narejena iz plasti aluminijaste folije in kake umetne pene. Tako preprečimo segrevanje stene za radiatorjem in zmanjšamo toplotne izgube.
  • Vsi radiatorji naj imajo termostatske ventile, saj ti uravnavajo dotok tople vode v radiator glede na želeno temperaturo v prostoru. Z njim lahko povsem enostavno izbiramo temperaturo v posameznem prostoru in jo priredimo svojim potrebam.
  • Najbrž ste že velikokrat slišali priporočilo, da naj v bivalnih prostorih temperatura ne preseže 21 stopinj Celzija. Če tega nasveta doslej še niste upoštevali, vam predlagamo, da ga letos. Zgolj z znižanjem temperature zraka v prostoru za eno stopinjo Celzija, lahko namreč stroške za ogrevanje znižate za šest do sedem odstotkov.
  • Ponoči in takrat, ko vas ni doma, znižajte temperaturo v prostorih še za štiri stopinje Celzija. Temperatura v spalnicah naj bo med 17 in 18 stopinjami Celzija.
  • Prehodne prostore oz. prostore, ki so v uporabi le del dneva, sploh ni treba ogrevati oziroma jih lahko ogrevate bistveno manj kot bivalne.
  • Podnevi dvignite senčila in odgrnite zavese, da v prostor spustite čim več sončne energije, ponoči pa jih znova spustite. Sonce vam bo tako čez dan skozi okna (mimogrede, dobro je, da jih pred zimo očistite) ogrelo prostor, ponoči pa toplota zaradi spuščenih senčil ne bo uhajala iz njega.
  • Prostore zračite pravilno – na široko odprite okna trikrat do štirikrat na dan (po možnosti v najtoplejšem delu dneva) in naredite nekajminutni prepih. Tako se zrak v prostoru zamenja, ne da bi se pri tem prostor preveč ohladil. Ne puščajte dalj časa priprtih oken.
  • Poskrbite, da bodo nastavitve regulacije ogrevanja čim bolj optimalne in da bodo ustrezale vašemu življenjskemu slogu.
  • Če so vaša okna in vrata že starejša, jih pred zimo zatesnite. Tesnila so v obliki penastih ali gumijastih trakov, večinoma gre za samolepilne trakove, ki jih je enostavno vgraditi. Vgradnja je enostavna, saj zgolj nalepimo tesnilo na okvir okna, ki smo ga prej dobro očistili. Energetski strokovnjaki opozarjajo, da so gumijasti trakovi boljši od penastih, saj da so bolj prožni in se s časom manj deformirajo. Pazite, da tesnila na okna oziroma vrata namestite po celi stični površini.
  • Poskrbite tudi za redno čiščenje oziroma vzdrževanje kotla, gorilnika in dimnika.