SVETOVALNICA

datum: 5. oktober 2017 avtor: Andreja Šalamun
pec na les   Kopija Kako poskrbeti za nižje stroške ogrevanja
Zima je pred vrati, zato večje naložbe, s katerimi bi lahko prihranili pri ogrevanju, praktično niso več izvedljive. Ne le, da zmanjkuje časa, tudi izvajalci so v tem času večinoma polno zasedeni, pa še vreme ne dopušča denimo kakšne izdelave toplotne izolacije ovoja stavbe. A brez večjih težav lahko izvedete manjše ukrepe, s katerimi boste privarčevali, stanejo pa zelo malo oziroma nič. Ponujamo vam torej nekaj idej, ki jih lahko izvedete tik pred zdajci.
datum: 1. junij 2017 avtor: Andreja Šalamun
pingvin pixabay Kako ohladiti bivalne prostore?
»V našem podnebnem pasu je možno zagotavljati primerne bivalne pogoje brez klimatske naprave,« meni energetski svetovalec in strokovni vodja Zavoda za energetsko svetovanje (ZaEnSvet) Matjaž Valenčič. A če je stanovanje kljub pasivnim ukrepom pregreto in stanovalcem v njem ni ugodno, je smiselno vgraditi hladilno napravo, meni Valenčič.
datum: 13. december 2016 avtor: Andreja Šalamun
kamin, ogrevanje, ogenj pixabay Namestite senzor ogljikovega monoksida!
Do 1. januarja 2017 je treba v prostorih, v katerih so kurilne naprave, ki so odvisne od zraka v prostoru, namestiti senzorje ogljikovega monoksida (CO). Ukrep je obvezen, a kot pravijo pristojni, vas v primeru, da senzorja ne boste namestili, ne bodo kaznovali. Z zakonskim predpisom želi država preprečiti zastrupitve z dimnimi plini, ki niso tako redke, in posameznike spodbuditi k odgovornemu ravnanju.
datum: 9. november 2016 avtor: Energetika
pec na les   Kopija S čim dodatno ogreti stanovanje ali hišo?
Zlasti v prehodnem obdobju, ko mraz še ni hud in so radiatorji v mestih običajno hladni, marsikoga zanima, kako in s čim najceneje ogreti prostore. Pa tudi takrat, ko je zunaj res prava zima, je dobro imeti dodaten vir ogrevanja, pravijo strokovnjaki. Energetskega svetovalca Simona Brleka smo povprašali za nekaj osnovnih nasvetov.
datum: 14. oktober 2016 avtor: Andreja Šalamun
Peč2 Zamenjajte kurilno napravo in uporabljajte suh les
Glavna vzroka za slabšo kakovost zraka v času kurilne sezone sta v Sloveniji nepravilno kurjenje in uporaba zastarelih malih kurilnih naprav, sta na nedavni novinarski konferenci izpostavila generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) mag. Tanja Bolte in predstojnik Centra za zdravstveno ekologijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dr. med. spec. Peter Otorepec. A na to lahko veliko vplivamo tudi sami.
datum: 12. maj 2016 avtor: Andreja Šalamun
ID 100139609 Je vaša pisarna energetsko učinkovita?
Večina stroškov, ki jih imamo z rabo pisarn, nastane zaradi električne energije in ogrevanja, ugotavlja Goriška lokalna energetska agencija GOLEA v publikaciji 'Učinkovita raba energije v pisarni'. Z varčnim ravnanjem lahko prihranimo tudi do 50 odstotkov energije, zato nasveti, ki so jih zbrali v omenjeni brošuri, zagotovo niso odveč.
datum: 9. marec 2016 avtor: Solarix
vročinski val Kako kuriti in čistiti kamin
Ko je zunaj mrzlo in mokro, je kamin veliko več kot običajen vir toplote. Ob prijetnem ognju je namreč veliko lažje prenašati neprijetno vreme. Ogrevanje z lesom in briketi je tudi bolj ekonomično, res pa je, da je takšen način ogrevanja v primerjavi s centralnim ogrevanjem bolj zamudno. A z nekaj preprostimi in uporabnimi nasveti je lahko kurjenje in čiščenje kamina lažje in hitrejše. Za čiščenje steklenih vrat tako na primer zadostuje že malo pepela in nekaj časopisa.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

prejšnja       1   |    2   |    3   |          naslednja >>   |   Zadnja