datum: 10. oktober 2017 avtor: Andreja Šalamun

S 'Tehnogenijem' do večjega zanimanja za tehniko in tehniške vede

Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija sta minuli vikend v Vrbini pri Krškem pripravila že sedmo prireditev 'Tehnogenij', na kateri se s svojimi izdelki in projekti predstavljajo tako izobraževalne ustanove kot obetavni mladi tehniki. Cilj prireditve, pravijo v družbi GEN energija, je prispevati k razvoju trajnega zanimanj za tehniko in tehniške vede med ljudmi, jih spodbujati k opazovanju, raziskovanju in sodelovanju ter tudi obveščati o novostih iz sveta tehnike. Poleg tega želijo mlade navdušiti nad tehniškimi poklici.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

Tehnogenij GEN energija2Tako si je več kot 300 ljudi v Informacijskem središču GEN ogledalo in tudi preizkušalo različne vsebine, ki so jih predstavljale osnovne in srednje šole, fakultete ter posavski tehniški klubi. Kot pravijo v GEN energiji, vsako leto za najboljše praktične projekte zagotovijo tudi denarne nagrade. Za letošnji dogodek so na primer v ŠC Krško-Sevnica razvili, izdelali in javnosti premierno predstavili model hladilnega stolpa elektrarne. Predstavila sta ga dijaka Gašper Naraglav in Žan Imperl pod mentorstvom Matjaža Cerarja in Andreja Kozinca.

Brez uspešnega sodelovanja šolstva in gospodarstva bo Slovenija kmalu ostala brez prodornih podjetnikov, je opozoril Joško Rozina, predsednik Sekcije elektronikov in mehatronikov pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS). »Kdor se danes odloča postati tehnogenij, naj pogumno zgrabi in izkoristi vse priložnosti – tehnika pomeni razvoj, v njej je prihodnost,« je dejal.

Tehnogenij GEN energijaSimulacija delovanja NEK


Obiskovalci so si lahko v Svetu energije ogledali tudi najnovejšo pridobitev – simulacijo delovanja Nuklearne elektrarne Krško (NEK), hkrati pa je bil na ogled med drugim tudi 3D hologram reaktorske obtočne črpalke NEK v naravni velikosti v t. i. »obogateni resničnosti«.

Na sobotni prireditvi so si udeleženci lahko ogledali še vrsto atraktivnih izdelkov, inovacij in predstavitev: dve študentski formuli, od katerih je bila ena na električni pogon, solarno vozilo, Lego Mindstorms robote, modele letal in helikopterjev, simulator letenja, radioamatersko opremo in druge. Učenke OŠ Jurij Dalmatin Krško so izvajale kemijske delavnice, osnovnošolci iz OŠ Brežice so predstavili pohištvo, ki so ga izdelali pri pouku tehnike, učenci iz OŠ Sava Kladnika Sevnica pa so se predstavili s tehničnimi izdelki, ki so nastali med rednimi urami in pri izbirnih predmetih tehnike in tehnologije. Tehnogenij GEN energija3

Predstavili so se Modelarski klub Krško ter Radiokluba iz Brežic in Krškega, sodelovale so tudi tri fakultete, poleg Fakultete za energetiko še Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter Fakulteta za strojništvo, vse članice Univerze v Mariboru.

Z atraktivnimi predstavitvami pa se vsako leto pridruži tudi Inštitut za energetiko Fakultete za energetiko: letos so predstavili uporabo sončne energije za ogrevanje stavb, uporabo kvadrokopterja v energetiki in delovanje dizelskega motorja.