datum: 12. september 2018 avtor: Ana Vučina Vršnak

Novo mesto bi rado postalo pametno mesto

Župan Novega mesta Gregor Macedoni, direktor strateške poslovne enote poslovni trg v Telekomu Slovenije mag. Igor Bohorč in Gregor Potočar, direktor družbe SAP SEE, so v torek v Novem mestu podpisali sporazum o sodelovanju v sistemu pametno mesto (Smart City). V triletnem pilotnem projektu bodo med drugim spremljali porabo energentov.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

Novo mesto smart cityV okviru projekta bosta Telekom Slovenije in SAP Slovenija v občini Novo mesto zasnovala naslednje napredne rešitve: spremljanje zasedenosti javnih parkirnih prostorov, merjenje kakovosti zraka (okoljska senzorika), zajem in merjenje porabe vode in energentov, razvoj pametne ulične razsvetljave in merjenje zadovoljstva občanov.

Gre za referenčno postavitev pametnega mesta, ki predstavlja naslednjo fazo razvoja mest v okviru rešitev, ki jih omogoča internet stvari, so sporočili iz novomeške občine in dodali, da so rešitve namenjene povečevanju kakovosti življenja v mestih. Internet stvari namreč omogoča povezovanje velike količine naprav z vgrajenimi tipali, ki bolj ali manj samostojno komunicirajo tako med seboj kot z najrazličnejšimi aplikacijami.

Razvoj pametnih mest sicer temelji na vzpostavitvi celotnega sistema strojne in programske opreme ter aplikacijskih komponent, kot so senzorji za merjenje različnih parametrov v objektih, prostorih in območjih (temperatura, snovi v vodi ali zraku, geolokacija…), komunikacijska infrastruktura, ki podatke iz senzorjev varno in zanesljivo prenaša v centralni sistem, hramba podatkov in uporaba aplikacij, saj veliko število senzorjev ustvari ogromne količine podatkov, in aplikacije za pridobivanje podatkov in pripravo analiz, so ob podpisu sporazuma še poudarili v občini Novo mesto.

VEČ o pametnih mestih preberite v številnih člankih na našem poslovnem portalu Energetika.NET, in sicer TUKAJ.