datum: 7. december 2017 avtor: Andreja Šalamun

Na tekmovanju PowerUp! Slovencem posebno povabilo

Zmagovalec letošnjega mednarodnega tekmovanja PowerUp, ki je namenjeno inovativnim startupom s področja trajnostne energije, je madžarski HeatVentors. Ta je na velikem finalu v Budimpešti skupaj s še 11 startupi pred žirijo, investitorji in mediji predstavil rešitev, ki na inovativen način omogoča shranjevanje energije. Svoje mesto v pospeševalniku InnoEnergy Highway® pa si je s posebnim povabilom partnerja MOL Group prislužila tudi slovenska ekipa Mebius.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

Powerup2017 Award Ceremony»Projekt zmagovalne ekipe rešuje enega največjih izzivov energetike: kako učinkovito shranjevati energijo,« je povedal predsednik žirije Łukasz Świercz, vodja ustvarjanja podjetij pri Innoenergy za osrednjo Evropo.

Zmagovalna rešitev deluje na principu faznega prehoda materialov in prihrani 90 % prostora ter od 20 do 40 % energije. Naložba se lahko povrne že v pol leta, najkasneje pa v dveh letih, zagotavljajo avtorji. Dodajajo, da ima nova tehnologija več načinov uporabe: v tehnologiji globokega zamrzovanja, pri klimatizaciji bivalnih prostorov in pri pridobivanju energije iz obnovljivih virov. HeatVentors je osvojila 20.000 evrov ter vabilo v prestižni pospeševalnik InnoEnergy Highway®, kamor bo s posebnim povabilom partnerja MOL Group šla tudi slovenska ekipa Mebius. Preberite tudi: Mebius najbolj inovativni slovenski energetski start-up

Drugo mesto in 10.000 evrov si je prislužila ekipa FLASC z Malte, ki je prav tako predstavila napravo za shranjevanje energije, ki pa se lahko vključi v plavajočo ploščad. Tretje uvrščena VIA ALTA iz Češke je razvila tehnologijo za pridobivanje biogoriva iz biološko razgradljivih odpadkov in prejela 5.000 evrov nagrade.