datum: 10. maj 2017 avtor: Andreja Šalamun

Miti in dejstva o sevanju zbrani na enem mestu

V okviru projekta krepitve energetske pismenosti EN-LITE je izšlo novo izobraževalno-ozaveščevalno gradivo, in sicer o sevanju v vsakdanjem življenju. Namen gradiva, v pripravo katerega so se vključili strokovnjaki z različnih področij, je podati strokovno utemeljena dejstva in z njihovo pomočjo razbiti nekatere mite, ki se pojavljajo v zvezi z različnimi oblikami sevanja v vsakdanjem življenju.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

Sevanje gradivo EN LITEGradivo, ki je dostopno tudi na spletnem mestu (TUKAJ), je namenjeno predvsem mladim in vsem drugim zainteresiranim državljanom, ponuja pa odgovore o različnih oblikah sevanja v vsakdanjem življenju, na primer v naravi, pri uporabi gospodinjskih električnih aparatov, mobilnih telefonov, pri proizvodnji električne energije v jedrski elektrarni in njenem prenosu do porabnikov ter v medicini.

Pripravili so ga prof. dr. Marko Marhl (Univerza v Mariboru), doc. dr. Tomaž Žagar (ARAO in Univerza v Mariboru), doc. dr. Vladimir Grubelnik (Univerza v Mariboru) in mag. Mojca Drevenšek (Consensus), strokovno pa so ga pregledali strokovnjaki z različnih področij, in sicer prof. dr. Alenka Gaberščik (biologija), doc. dr. Peter Kitak (močnostna elektrotehnika), mag. Andrej Štern (telekomunikacije), mag. Aleš Kregar in Minče Mandelj (prenos električne energije), Matjaž Žvar (tehnologija jedrskih elektrarn) in doc. dr. Marko Jevšek (medicina – radiologija).

Ekipa projekta EN-LITE napoveduje tudi interaktivno animirano različico gradiva, ki jo bodo poimenovali iSevanje, izšla pa bo predvidoma v naslednjih mesecih.