datum: 13. september 2017 avtor: Andreja Šalamun

Kitajska razmišlja o prepovedi bencinskih in dizelskih avtomobilov

Kitajska načrtuje prepoved proizvodnje in prodaje avtomobilov in kombijev na dizelski in bencinski pogon, je po poročanju tujih medijev konec minulega tedna dejal namestnik kitajskega ministra za industrijo in informacijsko tehnologijo Xin Guobin. Dejal je, da je država začela z »resno raziskavo«, a da še ni odločeno, kdaj naj bi prepoved začela veljati.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

dizel, avto, prepoved, znak pixabayXin Guobin je prepričan, da bodo novi ukrepi pomembno vplivali na razvoj kitajske avtomobilske industrije. Po podatkih spletnega portala BBC je namreč Kitajska lani izdelala 28 milijonov avtomobilov, kar predstavlja skoraj tretjino celotne svetovne proizvodnje. Spremembe bodo zagotovo povzročile turbulentne čase v industriji.

Obrat stran od bencinskih in dizelskih avtomobilov bo vplival tudi na povpraševanje po nafti, ugotavlja BBC in dodaja, da je država trenutno druga na svetu po porabi nafte, takoj za ZDA.

Medtem ko Kitajska vlada še ne govori o časovnici opuščanja avtomobilskih in dizelskih avtomobilov in kombijev, pa je kitajsko nacionalno avtomobilsko združenje ocenilo, da bo šlo za dolg proces in da bo težko karkoli spremeniti v desetletju ali dveh. Kot je ocenil generalni sekretar združenja Cui Dongshu, bi lahko Kitajska naredila pomemben korak naprej na področju osebnih vozil do leta 2040 ali celo prej, medtem ko bo to veliko težje pri tovornjakih in drugih težkih vozilih. Strinja pa se, da bo odločitev pomembno vplivala na kitajsko industrijo.

Velika Britanija in Francija sta že najavili, da bosta prepovedali nova vozila na dizelski in bencinski pogon do leta 2040, s čimer naj bi pomagala zmanjšati emisije ogljikovega dioksida.