datum: 10. januar 2018 avtor: Jasna Kofol

Kako dobro poznate slovenske dosežke in inovacije?

V Sloveniji ni velika le potreba po inženirskih, tehnoloških in naravoslovnih kadrih, temveč tudi večji samozavesti Slovencev kot naroda inženirjev in inovatorjev, pravijo ustvarjalci projekta Inženirke in inženirji bomo!. Zato so ob nedavni 125. obletnici smrti fizika Jožefa Stefana razvili Slovenski kvIZUM, spletni kviz o dosežkih slovenskih znanstvenikov, izumiteljev, inženirjev in podjetij, ki so pripomogli k številnim zgodovinskim dosežkom na različnih področjih.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

Namenjen splošni javnosti


Idejni vodje kviza, v katerem se lahko preizkusite TUKAJ, so priznani inženirji, menedžerji, raziskovalci na fakultetah, študenti tehničnih in naravoslovnih fakultet, predstavniki start-up podjetij in drugi posamezniki, ki mlade v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! spodbujajo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost, ter nadgrajevanje inženirskega znanja s poslovnim. Njihov namen ni preverjati znanje, ampak doseči široko uporabo in s tem boljše poznavanje slovenskih pionirjev na posameznih področjih med splošno javnostjo.

Tudi o izumih na področju energetike ...


KvizumReševalec kviza tako po zgolj petih vprašanjih, ki se ob ponovnem reševanju zamenjajo, na primer spozna, za koliko odstotkov je slovenskemu startupu uspelo zmanjšati porabo električne energije klimatske naprave, kako so slovenski strokovnjaki postavili svetovni standard na področju ogrevanja in hlajenja stavb, kateri slovenski izumitelj je izdelal bicikel z enako velikima kolesoma in razvil enaindvajset tipov avtomobilov ali pa katero varčno asistentko uporabljajo svetovne korporacije kot so Microsoft, Dell in Hyundai.

Pri razvoju kviza so sodelovali dijaki in študenti na Mediatlonu 2017, Društvo za marketing Slovenije, Mladinska knjiga, Bisnode in Gospodarska zbornica Slovenije. Več kot petdeset vprašanj so vključili, cilj pa je, da nanje poskusi odgovoriti vsaj 300.000 Slovencev.

Projekt lahko z enim klikom podprete TUKAJ.