datum: 17. januar 2018 avtor: Ana Vučina Vršnak

V Vrbini srečanje živega laboratorija za zeleno javno naročanje

Minuli petek je v Vrbini na Inštitutu za energetiko potekalo prvo srečanje živega laboratorija za zeleno javno naročanje projekta GRASPINNO. »V okviru slovenskega živega laboratorija smo partnerje seznanili z inovativnimi rešitvami zelenega naročanja, ki vodijo k prihrankom energije ter spodbujajo učinkovitejšo obnovo javnih zgradb,« so sporočili s fakultete za energetiko.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

lokalna skupnost 1Gregor Srpčič z omenjene fakultete je udeležencem – predstavnikom štirih podjetij ter petih javnih ustanov – predstavil spletno orodje za zeleno javno naročanje, ki je bilo razvito v sklopu projekta GRASPINNO in je namenjeno javnim ustanovam ter srednjim in malim podjetjem za pomoč pri izvedbi oziroma prijavi na javna naročila. O zelenem javnem naročanju je sicer predavala Tatjana Orhini Valjavec iz ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Pri projektu GRASPINNO gre za transnacionalni model, strategijo in podporo pri odločanju inovativnim grozdom in poslovnim mrežam za doseganje zelene rasti, s poudarkom na zelenem e-naročanju URE/OVE rešitev pri energetski obnovi javnih zgradb. Cilj projekta GRASPINNO je izboljšati znanje javnega in zasebnega sektorja pri upravljanju energetske učinkovitosti zgradb. Z inovativnimi rešitvami zelenega naročanja projekt omogoča doseganje prihrankov energije ter spodbuja učinkovitejšo prenovo javnih zgradb v okviru pametnih mest in skupnosti. Osem živih laboratorijev, ki so vzpostavljeni v okviru projekta, bo pripomoglo k doseganju vedenjskih sprememb v korist ekoloških inovacij in zelene energije, pravijo na fakulteti.


Več o zelenem javnem naročanju preberite na našem poslovnem portalu Energetika.NET (TUKAJ).