datum: 11. oktober 2017 avtor: Jasna Kofol

V ABC pospeševalniku zagnali šesti program za pospeševanje startup podjetij

Ljubljanski podjetniški ABC pospeševalnik je začel uriti že šesto generacijo startupov. V pospeševalni program je bilo sprejetih pet od 800 prijavljenih, in sicer hrvaški, poljski in trije slovenski startupi. Inovativna mlada podjetja se bodo tri mesece urila na poslovnem področju in širila na nove trge, en mesec pa preživela celo v Silicijevi dolini.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

Dve leti delovanja, šesta generacija startupov ABCAcceleratorDeepTechOpening 02


Pred dvema letoma je v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC mladim podjetjem vrata odprl ABC pospeševalnik. Od takrat naprej na območju jugovzhodne Evrope (JVE) med sabo povezuje predvsem inovativna, hitro rastoča zagonska podjetja oziroma startupe, uveljavljene večje družbe, akademsko, poslovno sfero in podobne pospeševalnike iz večjih mest v tem delu Evrope.

Prva generacija pospeševalnika, v katero so bili sprejeti startupi iz kategorije “pametnih mest”, se je takrat dva meseca in pol urila za pridobivanje sredstev in vstop na trg ter razvijala svoje podjetniške ideje. Ambicije ABC-ja so že od vsega začetka širitev pospeševalnika v tujino, saj je na ta način lažje pridobivati investitorje. Odskočno desko je oktobra lani postavil celo v Silicijevi dolini. Že šesta generacija startupov, ki se je pred tednom dni pridružila skupini ABC pospeševalnika, pa bo tako vključena v nekoliko preoblikovan program.

Letošnji pospeševalni program uvaja novosti


Program, poimenovan Deep Tech, namenjen aplikacijam in rešitvam, ki spreminjajo naš način življenja, so odprli v ponedeljek. V obstoječo ABC-jevo formulo za rast prinaša nekaj večjih sprememb, pojasnjuje soustanoviteljica in direktorica ABC pospeševalnika v Sloveniji Urška Jež: »V preteklih programih smo sodelovali z večjimi skupinami startupov, zdaj pa se osredotočamo predvsem na kakovost.

Izbranim startupom želimo omogočiti še bolj individualen pristop s kakovostnim, po meri sestavljenem programom, zato je skupina sprejetih startupov precej manjša od prejšnjih, so pa tudi nekoliko bolj napredni.« Dodaja, da bodo sodelujoči startupi mesec dni preživeli z njihovo ekipo v Silicijevi dolini, kjer bodo dobili izvrstno priložnost za širitev na svetovne trge ali za pridobivanje dodatnih investicij.

Izbirni postopek dolg, rast hitra


Izmed 800 kandidatov, ki so se prijavili na program, so najprej izbrali 125 startupov, sporočajo iz ABC pospeševalnika. Izbirni postopek je trajal več mesecev, nato pa so izbrane povabili na intervju preko spleta ali v živo.

V zadnji fazi so investitorji, tehnološki strokovnjaki in vodilni mentorji programa skupaj izbrali pet odličnih rastočih startupov, ki bodo v naslednjih treh mesecih pospeševali svojo rast, sprejemali poslovne odločitve, razvijali predstavitvene in prodajne veščine, se povezovali z investitorji ali strateškimi partnerji ter se širili na nove trge in segmente prav s pomočjo ABC-ja. Vsak od petih izbranih startupov deluje na drugem področju in se tako sooča z edinstvenimi izzivi. To so slovenski Beeping.si, KraftPal in Panorganic, hrvaški GetIzzy in poljski Holoroad.

Več o ABC pospeševalniku preberite tukaj.