datum: 3. oktober 2018 avtor: Andreja Šalamun

Postavljen prvi avtomat, ki dela vodo iz zraka

Zmagovalec letošnjega največjega tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018, myWater, je pri koči Planina nad Vrhniko postavil svoj prvi vodomat, prototip, ki vodo proizvaja iz zraka, in sicer od 25 do 30 litrov na dan. Naslednji projekt je izdelava avtomata, ki bo lahko v enem dnevu pripravil okoli 250 litrov vode.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

myWater1Idejo o pridobivanju vode iz zraka sta uresničila oče in sin, Robert in Aljaž Slavec in avtomat myWater, ki lahko v 24 urah proizvede od 25 do 30 litrov vode (odvisno od vlažnosti zraka), ponudila v brezplačno uporabo. S seboj je treba prinesti le plastenko ali stekleničko.

Avtorja si od ideje obetata veliko. Prepričana sta, da bosta lahko aparat, če ga bodo uporabljali ljudje v Sloveniji, tržila tudi drugod po svetu, zlasti v državah, ki imajo s pitno vodo velike težave. Prva povpraševanja sta že dobila, in sicer iz Kanarskih otokov, kjer imajo težave s pitno vodo. Njun naslednji projekt je tako izdelava avtomata, ki bo zmogel pripraviti 250 litrov vode v 24 urah.

Preberite tudi PowerUp! 2018: Najboljša slovenska rešitev na področju čistih tehnologij je nov urbani vir vode myWater.