datum: 2. april 2018 avtor: Tanja Srnovršnik Volarič

Gospodinjski aparati morajo biti vse bolj učinkoviti

Tudi gospodinjski aparat so pod pritiskom znižanja rabe energije, in to ne samo zaradi zahtev trga, pač pa tudi zakonodaje. Tako se leta 2020 obeta novo energijsko označevanje, ki bo močno zaostrilo zahteve, je v torek na mednarodni konferenci daljinske energetike – v organizaciji SDDE/SZE - povedal Andrej Ljubenko iz Gorenja.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

Andrej LjubenkoKot pravi Ljubenko, bo od leta 2018/19 veljavna nova Direktiva Evropskega parlamenta o energijskem označevanju hladilno-zamrzovalnih aparatov, ki bo zaostrila zahteve. Tako bo danes najučinkovitejši razred A+++ padel pod razred C, nad katerim bosta razreda B in A.

Poleg vedno bolj zaostrene zakonodaje pa pritisk po učinkovitejših aparatih prihaja tudi iz smeri kupcev. Ti so namreč vedno bolj ozaveščeni in posegajo po bolj učinkovitih aparatih, je dejal Ljubenko.

Učinkoviti aparati pa so hkrati dokaz tehnoloških kompetenc. »Seveda pa se s tem prav tako dvigne ugled znamke,« je pojasnil Ljubenko.

Omenil je, da bo leta 2023 najučinkovitejši hladilno-zamrzovalni aparat Gorenja rabil 60 % manj energije kot 10 let prej.