datum: 15. julij 2018 avtor: Andreja Šalamun

Evropa z 12 milijoni evrov podprla inovacije MSP-jev

»Evropska unija bo 242 malim in srednje velikim podjetij (MSP) iz 30 držav namenila 12 milijonov evrov podpore, da bodo svoje inovacije lažje uveljavila na trgu,« so nedavno sporočili iz slovenskega predstavništva Evropske komisije. Med prejemniki sta tudi slovenski družbi Comcom in Cosylab.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

Tako bo vsako izbrano podjetje v okviru prve faze instrumenta za MSP prejelo 50.000 evrov za pripravo študij izvedljivosti, deležni pa bodo tudi usposabljanja in storitev za pospeševanje podjetništva.

Kot so pojasnili na Komisiji, je večina podjetij, ki so jih izbrali, dejavnih na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), zdravja in inženiringa, največ pa jih ima sedež v Španiji, Italiji in Franciji.

Dodali so, da je instrument za MSP »del pilotnega programa Evropskega sveta za inovacije (EIC), ki podpira vrhunske inovatorje, podjetnike, mala podjetja in znanstvenike, in sicer z možnostmi financiranja in storitvami pospeševanja«. Podjetja lahko zaprosijo za podporo v dveh fazah, odvisno od stopnje razvoja inovacij. V prvi fazi lahko vsak projekt prejme 50.000 evrov za izvedbo študij izvedljivosti, v drugi fazi pa od 0,5 do 2,5 milijona evrov za financiranje inovacijskih dejavnosti, kot so predstavitev, preskušanje, poskusno izvajanje in širitev dejavnosti, so še pojasnili na Komisiji.