EKO OBZORJA

datum: 15. avgust 2017 avtor: Tanja Srnovršnik Volarič
obnovljivi viri energije Kljub manjši proizvodnji v prvi polovici 2017 izplačane podpore OVE zrasle
Borzenov center za podpore je v prvih šestih mesecih leta 2017 izplačal za 77,4 milijona evrov podpor, kar je 0,8 % več kot v istem obdobju lani, ob tem pa je bilo proizvedene za 5 % manj električne energije, je Borzen zapisal na svoji spletni strani.
datum: 14. avgust 2017 avtor: Alenka Žumbar
toplotna crpalka električna energija Trg toplotnih črpalk v porastu
Trg toplotnih črpalk je že nekaj let zaporedoma v porastu, in to tako v Sloveniji kot v Evropi. Po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev toplotnih črpalk, je bilo leta 2014 v Evropi prodanih 796.746 enot toplotnih črpalk, samo leto kasneje pa se je prodaja povečala za dodatnih 10 odstotkov. – V Sloveniji z nepovratnimi finančnimi sredstvi financiranih približno 3.000 ogrevalnih toplotnih črpalk letno.
datum: 11. avgust 2017 avtor: Tanja Srnovršnik Volarič
Krško avto EU ne načrtuje kvot za električna vozila
Evropska komisija ne namerava predpisovati kvot za električna vozila, so iz institucije sporočili v ponedeljek. V nemškem časniku Handelsblatt so namreč po poročanju EUobserverja zapisali, da naj bi Unija hotela pospešiti uvajanje vozil z majhnimi izpusti s kvoto, ki bi veljala od leta 2025 dalje.
datum: 7. avgust 2017 avtor: Tanja Srnovršnik Volarič
obnovljivi viri energije Evropo čaka veliko povečanje uvoza plina kljub stagniranju ali upadanju porabe
»Splošno prepričanje je, da bo poraba plina do leta 2030 v Evropi mirovala ali padala in se po tem letu še zmanjševala,« je za Energetiko.NET povedal Jonathan Stern z Oxfordskega inštituta za energetske študije (OIES). Kljub temu se bo uvoz plina povečal, saj bo domača proizvodnja zemeljskega plina upadla, dodajata Marjan Eberlinc, direktor slovenskega operaterja prenosnega sistema za plin Plinovodi, in njegov svetovalec Franc Žlahtič.
datum: 3. avgust 2017 avtor: Tanja Srnovršnik Volarič
green 299410 1280 Toyota razvija električna vozila, ki jih bo mogoče napolniti le v nekaj minutah
Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota Motor Corporation razvija električni avtomobil, ki ga bo poganjala nova vrsta baterije, ki bo znatno povečala doseg in zmanjšala čas polnjenja, je po pisanju Reutersa poročal dnevnik Chunichi Shimbun. Medtem je Združeno kraljestvo v ponedeljek zagnalo 246 milijonov britanskih funtov (275 milijonov evrov) vreden sklad, da bi tako spodbudilo razvoj in proizvodnjo električnih baterij, poroča EurActiv.
datum: 1. avgust 2017 avtor: Energetika
green 299410 1280 Nov evropski Center znanja za biogospodarstvo
Sredi julija je v Bruslju v okviru Skupnega raziskovalnega centra (Joint Research Centre – JRC) začel delovati Center znanja za biogospodarstvo. Nosilcem političnih odločitev in drugim deležnikom bo zagotavljal znanstvene dokaze na področju biogospodarstva, so sporočili iz Evropske komisije.
datum: 25. julij 2017 avtor: Tanja Srnovršnik Volarič
prenova, energetska sanacija, izolacija Začetek del v okviru projekta energetska prenova stavb v državni in občinski lasti
V tem mesecu se v okviru projekta energetska prenova stavb v državni in občinski lasti na osnovi izvedenih pripravljalnih nalog pričenjajo gradbena, obrtna in inštalacijska (GOI) dela na večjem številu objektov, so minuli teden sporočili z vlade.

Eko obzorja

To je spremni tekst za eko obzorja.
vnesi prispevek

prejšnja       1   |    2   |    3   |          naslednja >>   |   Zadnja