EKO OBZORJA

datum: 1. junij 2018 avtor: Andreja Šalamun
okolje, denar, davki, zeleno pixabay Evropski finančni sektor naj bi postal vodilni na poti v zeleno gospodarstvo
Minili teden je Evropska komisija sprejela prve konkretne ukrepe, s katerimi bo finančnemu sektorju EU omogočila, da prevzame glavno vlogo na poti k bolj zelenemu in čistejšemu gospodarstvu, so sporočili s slovenskega predstavništva komisije. Vključitev finančnega sektorja bo močno spodbudila prizadevanja za zmanjšanje našega okoljskega odtisa na planet ter hkrati povečala trajnost in konkurenčnost gospodarstva EU, je prepričana Komisija.
datum: 29. maj 2018 avtor: Andreja Šalamun
kura v emobilu2 Na področju e-mobilnosti Slovenija v kameni dobi?
»Kar zadeva e-mobilnost, je Evropa v srednjem veku, Slovenija pa v kameni dobi,« je bil jasen Primož Lemež iz Emobility.si na ponedeljkovem posvetu o elektrifikaciji Slovenije in širše okolice, ki sta ga v Ljubljani organizirala Društvo za soustvarjanje trajnostne družbe Trajnostni.org in portal Emobility. »Povsod po svetu se dogajajo izjemni projekti, predvsem v Južni Ameriki, Afriki, na Kitajskem in na Bližnjem vzhodu. Svet se zaveda, da je daleč najcenejši način pridobivanja električne energije solarna energija, sledi pa ji vetrna,« je izpostavil Lemež.
datum: 25. maj 2018 avtor: Andreja Šalamun
Tovornjaki, avtocesta, promet Pixabay Nova tovorna vozila bodo povzročala za 15 % manj emisij
Pred kratkim je Evropska komisija predstavila tretji in zadnji sveženj ukrepov za posodobitev evropskega prometnega sistema, s čimer želi zagotoviti nemoten prehod na sistem mobilnosti, ki je varen, čist in povezan ter avtomatiziran, so pojasnili na slovenskem predstavništvu Evropske komisije. Poudarili so, da komisija s temi ukrepi tudi oblikuje okolje, ki bo omogočalo podjetjem v EU proizvodnjo najboljših, najčistejših in najbolj konkurenčnih izdelkov.
datum: 23. maj 2018 avtor: Andreja Šalamun
podjetnik, ideja, mladi pixabay com Evropska komisija želi spodbujati inovacije
Evropska komisija je pred kratkim predstavila svoj prispevek k neformalni razpravi med voditelji držav in vlad o raziskavah in inovacijah, ki bo potekala danes, 16. maja 2018, v Sofiji, ter ukrepe, ki so potrebni, da bi zagotovili konkurenčnost Evrope na svetovnem trgu. Voditelje držav in vlad poziva, naj zagotovijo, da bodo predpisi in financiranje naklonjeni inovacijam.
datum: 21. maj 2018 avtor: Andreja Šalamun
certifikat pixabay Novi milijoni iz EU, tokrat za inovativne urbane projekte
Oktobra letos bo objavljen 4. poziv za inovativne urbane projekte (UIA – Urban Innovative Actions), ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pa razkriva prve podrobnosti. Tako bo za projekte na štirih področjih na voljo 100 milijonov evrov, zanje pa se lahko potegujejo lokalne oblasti (občine), ki so urbano območje z več kot 50.000 prebivalci, ali združenje oziroma skupina lokalnih oblasti v čezmejnih območjih, različnih regijah ali različnih državah, ki so urbana območja in imajo skupaj več kot 50.000 prebivalcev.
datum: 17. maj 2018 avtor: Andreja Šalamun
okolje, denar, davki, zeleno pixabay Eko sklad bo imel več denarja
Na zadnji seji odbora za gospodarstvo je vlada med drugim sprejela tudi sklep o povečanju namenskega premoženja in kapitala Eko sklada, s katerim se bosta namensko premoženje in kapital sklada povečala za 249.520 evrov.
datum: 15. maj 2018 avtor: Jasna Kofol
Krozni trikotnik Krožno gospodarstvo za Slovenijo ni le izbira, temveč nuja
S koncem prejšnjega tedna je Slovenija med svoje nacionalne strateške prioritetne cilje uradno umestila tudi krožno gospodarstvo: na tretji konferenci Circular Change v Mariboru je bil namreč prvič javno predstavljen Kažipot prehoda v krožno gospodarstvo Slovenije, ki ga je ministrstvo za okolje in prostor RS (MOP) naročilo pred slabim letom dni: dokument je bil v pripravi od oktobra 2017 do aprila 2018, naslavlja pa štiri prednostna področja za prehod Slovenije v krožni ekonomski model ter navaja konkretna priporočila vladi, kako ta prehod, ki je nujen za ohranjanje blaginje in zdravja ljudi, tudi udejaniti.

Eko obzorja

To je spremni tekst za eko obzorja.
vnesi prispevek

prejšnja       1   |    2   |    3   |          naslednja >>   |   Zadnja