EKO OBZORJA

datum: 9. oktober 2018 avtor: Andreja Šalamun
ura za zemljo, podnebne IPCC svari: Časa za ukrepanje ni več veliko
Včeraj objavljeno posebno poročilo o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko raven, ki so ga pripravili delegati Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC), dokazuje, da bo omejitev segrevanja pod 1,5 °C bistveno zmanjšala škode zaradi podnebnih sprememb za najrevnejše in najbolj ranljive države, pa tudi za vse Evropejce. Opozarja na drastične posledice, če cilja ne bomo dosegli, in navaja, da so za njegovo dosego nujne hitre in daljnosežne spremembe v vseh sektorjih gospodarstva. Spremeniti se mora odnos politike do podnebnih sprememb, energije, industrije, tehnologije zgradb, transporta, upravljanja mest in ravnanja s prstjo. Kot kaže poročilo, je treba svetovne emisije CO2 do leta 2030 zmanjšati za 45 % glede na leto 2010, najkasneje do sredine stoletja pa jih moramo spraviti na neto ničelno stopnjo, kar pomeni, da bi bilo treba preostale emisije odstraniti iz zraka.
datum: 8. oktober 2018 avtor: Ana Vučina Vršnak
Odpadki, plastenke pixabay Iz plastičnh odpadkov nastaja surova nafta
Rafinerija Schwechat pod okriljem avstrijskega OMV s svojo enoto za reciklažo plastike je razvila projekt ReOil, ki uporablja termo-kemični postopek za proizvodnjo sintetične surove nafte iz plastičnih odpadkov. Tehnologija omogoča, da sodček nafte uporabimo večkrat, je povedal Manfred Leitner, član izvršnega odbora družbe OMV za predelavo.
datum: 6. oktober 2018 avtor: Ana Vučina Vršnak
denar, evro, delnice, dobiček, grafika pixabay Eko sklad ponuja nove spodbude za podjetja
Eko sklad je sporočil, da so podjetjem na voljo finančne spodbude za naložbe v učinkovito rabo energije (URE) in obnovljive vire energije (OVE). Spodbude so v obliki nepovratnih sredstev in kredita s subvencionirano obrestno mero dodeljene po pravilu »de minimis« pomoči.
datum: 3. oktober 2018 avtor: Andreja Šalamun
voda, kozarec pixabay Postavljen prvi avtomat, ki dela vodo iz zraka
Zmagovalec letošnjega največjega tekmovanja za start-upe s področja trajnostne energije PowerUp! 2018, myWater, je pri koči Planina nad Vrhniko postavil svoj prvi vodomat, prototip, ki vodo proizvaja iz zraka, in sicer od 25 do 30 litrov na dan. Naslednji projekt je izdelava avtomata, ki bo lahko v enem dnevu pripravil okoli 250 litrov vode.
datum: 2. oktober 2018 avtor: Andreja Šalamun
Obnovljivi viri Večino okoljskih davkov poberemo z davki na energijo
Prihodki države od okoljskih davkov so v letu 2017 znašali 1,6 milijarde evrov ali skoraj 3 % več kot v letu pred tem, kažejo podatki statističnega urada. Največji delež okoljskih davkov je bil pobran z davki na energijo, in sicer skoraj 85 %. Z davki na promet je bilo pobranih skoraj 12 %, z davki na onesnaževanje in z davki na rabo naravnih virov pa skupaj več kot 3 % okoljskih davkov.
datum: 1. oktober 2018 avtor: Ana Vučina Vršnak
okolje, denar, davki, zeleno pixabay Za nevladne okoljske organizacije 427.000 evrov državne podpore
Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je preko javnega razpisa za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij (NVO), ki delujejo na področju ohranjanja narave, okolja in prostora, za leti 2018 in 2019 dodelilo skupaj 427.000 evrov podpore, so sporočili z ministrstva.
datum: 24. september 2018 avtor: Peter Palčec
denar, evro, delnice, dobiček, grafika pixabay Denarja za javno-zasebna partnerstva bo po letu 2020 več
»Sredstev za izvajanje projektov v obliki subvencij in kohezijskih sredstev bo po letu 2020 veliko manj. Naložbeni načrt za Evropo po letu 2020 predvideva ukrepe, ki bodo spodbujali mobilizacijo zasebnega kapitala in javnega kapitala, ki je velikokrat proračunsko omejen. To pomeni, da bo po letu 2020 več sredstev na voljo za sklepanje javno-zasebnih partnerstev,« je povedala Ulla Hudina Kmetič, namestnica vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, na konferenci Trajnostna energija lokalno v Ljubljani, ki jo je že četrtič organizirala družba Borzen.

Eko obzorja

To je spremni tekst za eko obzorja.
vnesi prispevek

prejšnja       1   |    2   |    3   |          naslednja >>   |   Zadnja