EKO OBZORJA

datum: 3. april 2018 avtor: Andreja Šalamun
dizel, avto, prepoved, znak pixabay (2) Koalicija za trajnostno prometno politiko zaskrbljena zaradi predvidene širitve ljubljanske obvoznice
Koalicija za trajnostno prometno politiko morebitno širitev ljubljanske obvoznice ocenjuje kot strokovno, finančno in okoljsko neutemeljen in v nasprotju z slovenskimi strateškimi in izvedbenimi dokumenti ter z vizijo prometnega razvoja občin Ljubljanske urbane regije. »To je tako, kot da bi se proti debelosti borili na način, da si oblečemo širše hlače. Je to res vse, kar zmoremo,« o širitvi ljubljanske obvoznice pravi Matej Ogrin, predsednik CIPRE Slovenija.
datum: 2. april 2018 avtor: Tanja Srnovršnik Volarič
mikrovalovka Gospodinjski aparati morajo biti vse bolj učinkoviti
Tudi gospodinjski aparat so pod pritiskom znižanja rabe energije, in to ne samo zaradi zahtev trga, pač pa tudi zakonodaje. Tako se leta 2020 obeta novo energijsko označevanje, ki bo močno zaostrilo zahteve, je v torek na mednarodni konferenci daljinske energetike – v organizaciji SDDE/SZE - povedal Andrej Ljubenko iz Gorenja.
datum: 23. marec 2018 avtor: Ana Vučina Vršnak
prenova, energetska sanacija, izolacija Milijoni za energetsko prenovo stavb, a še vedno premalo
Da predstavljajo stavbe velik potencial za prihranke energije, hkrati pa tudi za nižje izpuste toplogrednih plinov, se zaveda EU, ki v ta namen namenja veliko sredstev. A kljub temu premalo, je opozoril Adrian Joyce, direktor kampanje »Renovate Europe«. Daleč najmanj naložb je v srednji in vzhodni Evropi. Kako pa je v Sloveniji?
datum: 20. marec 2018 avtor: Andreja Šalamun
okolje, denar, davki, zeleno pixabay Zelena proračunska reforma - večja preglednost porabe javnih sredstev za varovanje okolja
Vladni strateški razvojni projekt Zelena proračunska reforma bo »zagotovil temelje usklajenemu pristopu, ki bo prinesel izboljšano učinkovitost in preglednost porabe javnofinančnih sredstev, namenjenih za varovanje okolja, ter podpiral oblikovanje spodbud, ki bodo prispevale k doseganju pozitivnih učinkov na okolje,« so sporočili po sredini seji vlade.
datum: 19. marec 2018 avtor: Peter Palčec, Alenka Žumbar
tehnika, inženir pixabay Tehnični in naravoslovni poklici vse bolj priljubljeni
Kaj bi rad počel in kje sem dober, sta dve vprašanji, na katera si moramo odgovoriti, če želimo biti uspešni pri iskanju priložnosti na trgu, je na nedavnem dogodku 'Ne teslo, Tesla bom!', ki ga izvajajo v okviru projekta 'Inženirke in inženirji bomo!', na Gimnaziji Erudio v Ljubljani dejal Rajko Novak, direktor slovenske podružnice korporacije Oracle. Omejitev ni, ampak si jih postavljamo sami, je poudaril Novak. Rezultati projekta se že kažejo v povečanem interesu za tehnične in naravoslovne poklice.
datum: 15. marec 2018 avtor: Alenka Žumbar
ogrevanje, termostat pixabay S skupnimi močmi v boj proti energetski revščini
V torek, 13. marca, je v Ljubljani prvič potekal projektni sestanek evropskega projekta BUILD2LC (v angl.: 'Boosting low carbon innovative building rehabilitation in European regions' - spodbujanje nizkoogljičnih inovativnih sanacij stavb v evropskih regijah), v katerem sodeluje sedem partnerjev iz različnih držav in regij, od Andaluzije, Litve, Gloucestershirea, podkarpatske regije do Hrvaške in Slovenije. Slovenski partner v projektu BUILD2LC – gre za enega izmed 64 projektov programa Interreg Europe, ki je 85-odstotno financiran iz evropskega sklada za regionalni razvoj – je Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG). Na ljubljanskem srečanju so si mednarodni partnerji izmenjali izkušnje s področja spodbujanja ukrepov učinkovite rabe energije (URE), pri tem pa spoznali tudi slovenski primer ukrepov na danem področju.
datum: 9. marec 2018 avtor: Jasna Kofol
dizel, avto, prepoved, znak pixabay (2) Trend prepovedi dizelskih vozil se širi: mu bo sledila tudi Slovenija?
Zvezno upravno sodišče v nemškem Leipzigu je konec februarja odločilo, da lahko mesta, v katerih koncentracija dušikovega oksida v zraku presega dopustno vrednost, prepovejo vožnjo dizelskih vozil v urbanih območjih. Lahko prepovedi kmalu pričakujemo tudi v Sloveniji? Če bi omejitve prometa izboljšale razmere v slovenskih mestih, bi jih na Ministrstvu za infrastrukturo (MzI) podprli. Na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) pa napovedujejo zaostritev okoljskih meril na način, da bodo odražala tehnološki napredek.

Eko obzorja

To je spremni tekst za eko obzorja.
vnesi prispevek

prejšnja       1   |    2   |    3   |          naslednja >>   |   Zadnja