EKO OBZORJA

datum: 29. november 2017 avtor: Jasna Kofol
roke, držanje za roko, z roko v roki pixabay Znanost in podjetništvo z roko v roki za uspešen boj proti podnebnim spremembam
Znanost in podjetništvo morata hoditi z roko v roki, če želimo, da bosta uspešna pri naslavljanju podnebnih sprememb, je bilo slišati na petkovem omizju o inovativnih skupnostih na ljubljanskem Kemijskem inštitutu (KI). V razpravi je bilo govora tudi o tem, da zgolj ideja ni dovolj, potrebna je realizacija in lansiranje na trg, za kar pa je podporno okolje v Sloveniji vse širše. Skupine inovatorjev, podjetja in posameznike s prelomnimi idejami za boj proti podnebnim spremembam, ki potrebujejo zagon, iščejo tudi v pospeševalniku Climate-KIC (Climate-KIC Accelerator). Priložnost jim obetajo že v začetku novega leta.
datum: 25. november 2017 avtor: Andreja Šalamun
roke, dlani, povezanost/www.cipra.org Slovenske in hrvaške energetske agencije spodbujajo energetske prenove
Več kot 200 milijonov evrov naložb v energetske prenove stavb so v zadnjem desetletju spodbudile energetske agencije v Sloveniji in na Hrvaškem, je bilo slišati na srečanju slovenskih in hrvaških energetskih agencij v ponedeljek, 20. novembra, v Mariboru. Namen srečanja, ki ga je organizirala Energetska agencija za Podravje (EnergaP) v okviru projekta EMPOWER, sofinanciranega s strani Interreg Europe, je bil predstaviti uspešno delovanje in povezovanje energetskih agencij na področju dveh sosednjih držav, ki skupaj zaposlujejo 120 strokovnjakov.
datum: 22. november 2017 avtor: Andreja Šalamun
denar, energija pixabay V prvih devetih mesecih proizvedli manj elektrike kot lani
Po treh četrtinah leta 2017 je proizvodnja električne energije v Sloveniji (upoštevana je celotna proizvodnja Nuklearne elektrarne Krško) znašala 11.145 GWh in je bila za 5 % manjša kot v enakem obdobju leta 2016, kažejo statistični podatki. Uvozili smo za 6.796 GWh, izvozili pa 7.248 GWh električne energije.
datum: 17. november 2017 avtor: Andreja Šalamun
les, drva, kurjenje pixabay Individualna kurišča k skupnim emisijam delcev prispevajo več kot 62 %
Po podatkih Agencije RS za okolje (ARSO), največ gospodinjstev v Sloveniji za ogrevanje uporablja male kurilne naprave na drva. Ocenjujejo, da individualna kurišča k skupnim emisijam delcev prispevajo več kot 62 %. Opozarjajo, da lahko z dobrimi malimi kurilnimi napravami, pravilnim kurjenjem in uporabo suhega lesa zmanjšamo izpuste delcev in drugih škodljivih snovi.
datum: 16. november 2017 avtor: Tanja Srnovršnik Volarič
Odtisi stopal na cesti commons wikimedia org Novi ukrepi za čisto mobilnost
Evropska komisija je pred nekaj dnevi predstavila sveženj ukrepov za čisto mobilnost, ki vsebuje nove cilje glede povprečnih emisij CO2 za nove osebne avtomobile in kombinirana vozila v EU. Po besedah Komisije bo predlog pripomogel k hitrejšemu prehodu na vozila z nizkimi emisijami in brez emisij ter EU pomagal okrepiti vodilni položaj v svetu na področju čistih vozil. Prav tako bodo ukrepi prispevali k izpolnjevanju zavez EU iz pariškega sporazuma, da bi se emisije CO2 v Uniji zmanjšale za vsaj 40 % do leta 2030.
datum: 15. november 2017 avtor: Andreja Šalamun
Obnovljivi viri Od 2019 do 2022 bo nameščenih več kot 320.000 pametnih števcev
Elektrodistribucijska podjetja so uspešno kandidirala na javnem razpisu ministrstva za infrastrukturo (MzI) za sofinanciranje nakupa in vgradnje pametnih števcev električne energije za obdobje od leta 2017 do leta 2022. Tako bodo v tem času družbe dobile 11,5 milijona evrov nepovratnih sredstev, so za naš poslovni portal Energetika.NET povedali v Gospodarskem interesnem združenju (GIZ) distribucije električne energije.
datum: 13. november 2017 avtor: Andreja Šalamun
zrak, onesnaženje, tgp pixabax Svetovni meteorologi izmerili rekordno visoke koncentracije TGP v ozračju
Koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju so se v letu 2016 višale z rekordno hitrostjo in dosegle najvišjo raven v 800.000 letih, ugotavlja Svetovna meteorološka organizacija (WMO) v letošnjem biltenu o toplogrednih plinih. Nenadne spremembe, ki jih beležimo zadnjih 70 let, so brez precedensa, opozarja WMO.

Eko obzorja

To je spremni tekst za eko obzorja.
vnesi prispevek

prejšnja       1   |    2   |    3   |          naslednja >>   |   Zadnja