EKO OBZORJA

datum: 19. februar 2018 avtor: Ana Vučina Vršnak, Andreja Šalamun
petrol volkswagen električno Petrol postavlja hitre polnilnice tudi na Balkanu
Po polnilnici za električna vozila, ki jo je Petrol na Hrvaškem postavil na Reki, je konec januarja družba odprla še svojo prvo hitro električno polnilnico v tej državi. Ta stoji v Poreču, na prodajnem mestu Obilaznica sjever. »Lokacija je bila strateško izbrana, saj je Poreč obiskano turistično mesto in stičišče mnogih poti,« pravijo v Petrolu in dodajajo, da gre za najnovejši model hitre polnilnice, na kateri se lahko hkrati brezplačno polnita dva avtomobila. Do konca leta bodo skupaj z družbo BMW na Hrvaškem postavili še pet hitrih polnilnic.
datum: 16. februar 2018 avtor: Andreja Šalamun
Mura at Hrastje Mota Slo © G  Safarek comp Reka Mura postala del svetovne kampanje WWF za prosto tekoče reke
Svetovna organizacija za varstvo narave WWF International je nedavno pognala kampanjo za ohranitev zadnjih prosto tekočih rek na svetu. Kot so pojasnili v WWF, želi kampanja mobilizirati ljudi po vsem svetu, »da s skupnimi močmi ustavimo gradnjo škodljivih jezov, zaščitimo divje živali ter lokalne skupnosti ob naših najbolje ohranjenih rekah«. Med izbranimi rekami je tudi Mura.
datum: 13. februar 2018 avtor: Jasna Kofol
Elektro dimnik Borut Peterlin (2) Za dokončno obnovo dimnika Stare mestne elektrarne bo potrebna pomoč alpinistov
Podjetje Elektro Ljubljana kot lastnik vzdržuje celoten objekt Stare mestne elektrarne, ki je danes velike vrednosti tako za elektrodistribucijsko omrežje kot umetniško ustvarjanje v Ljubljani. Ker dimnik elektrarne ne ustreza novim predpisom in ni potresno varen so se lotili obnovitvenih del. Prvi del sanacije so končali lansko jesen, drugega načrtujejo letos spomladi.
datum: 7. februar 2018 avtor: Jasna Kofol
3 Maskota ECI in klovn dr  Aleksander Smrkelj E ci Ne veste kam z električnimi in elektronskimi odpadki? Namenite jih v dobrodelnost.
S koncem januarja se je začela dobrodelna akcija zbiranja odpadnih aparatov, sijalk in baterij. Izkupiček od odpadkov, ki se bodo v letu dni nabrali v t. i. zelenih kotih, postavljenih na 67-ih lokacijah po celi Sloveniji, bo družba ZEOS kot organizatorka akcije namenila Društvu Rdeči noski. Pričakovan izkupiček je 10.000 evrov.
datum: 6. februar 2018 avtor: Jasna Kofol
Odtisi stopal na cesti commons wikimedia org Krško in Posavje kot primer dobre prakse za Evropo
V Sloveniji že udejanjamo evropske politike za razvoj podeželja. O različnih aktivnostih in konkretnih primerih, ki nas uvrščajo v evropski koncept »pametnih vasi« in bodo predstavljeni tudi Evropi, je bilo govora na četrtkovem omizju »Pametne vasi v Posavju ‒ nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja« v Krškem.
datum: 5. februar 2018 avtor: Andreja Šalamun
kolo, kolesarjenje pixabay Bomo do leta 2030 res ozelenili promet?
Ukrepi ministrstva za infrastrukturo (MzI) so na področju prometa usmerjeni predvsem v razogljičenje in Slovenija je na pot alternativnih goriv stopila zelo odločno, je nedavno v Kopru na konferenci o napajanju ladij z električno energijo v vzhodnem Sredozemlju dejal minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, ki je skupaj z evropsko komisarko Violeto Bulc tudi krstil novo plovilo Uprave RS za pomorstvo, namenjeno iskanju in reševanju na morju. Poudaril je, da je ambicija Slovenije, da do leta 2030 postane ena prometno najbolj zelenih držav.
datum: 30. januar 2018 avtor: Andreja Šalamun
EkoKnjiga 13 web 400px Sistem naprednega merjenja mora omogočati storitve, ki bodo koristile vsem
»Sistem naprednega merjenja, ki se vzpostavlja, prek omrežnine financiramo vsi odjemalci. Zato je prav, da sistem omogoča storitve, ki bodo tudi koristile vsem, neposredno ali posredno,« je v intervjuju za portal iEnergija, katerega medijski partner je Montel Energetika.NET s svojo Energijo doma, dejala direktorica Agencije za energijo mag. Duška Godina. Objavljamo krajši povzetek intervjuja.

Eko obzorja

To je spremni tekst za eko obzorja.
vnesi prispevek

prejšnja       1   |    2   |    3   |          naslednja >>   |   Zadnja