datum: 25. januar 2018 avtor: Andreja Šalamun

Silvia Hren Mandelc: Začnite z majhnimi koraki

Silvia Hren Mandelc je mlada mama treh otrok, velika ljubiteljica živali in ljudi, vzgojiteljica predšolskih otrok, svetovalka o eteričnih oljih, ustanoviteljica facebook skupine Tree of Life, promotorka in prodajalka pralnih higienskih vložkov, ki dela kot oblikovalka plesnih oblačil. Predvsem pa je mama, ki svoje otroke skozi življenje usmerja po čim bolj trajnostni poti in se trudi, da bi njena družina ustvarila čim manj odpadkov. Ni lahko, priznava, a z majhnimi koraki lahko prideš daleč.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

Silvia otroci (497x800)»Moji prvi koraki na področju trajnostnega delovanja in zmanjševanja količine ustvarjenih odpadkov so se zgodili povsem spontano in praktično nevede,« pravi Silvia Hren Mandelc. »Da bi povečala zaščito med menstruacijo in zmanjšala porabo družinskega proračuna, sem najprej običajne menstrualne vložke in ščitnike perila zamenjala z menstrualno skodelico in pralnimi vložki, za sinčka sem kupila pralne pleničke in sebi pralne blazinice za čas dojenja. Že dolgo ob sobotah po zelenjavo in sadje hodimo na tržnico, mleko dobimo od bližnjega kmeta, prav tako jajca. Izogibamo se plastični embalaži, zato živila, če se le da, kupujemo v stekleni embalaži. Z možem si od nekdaj prizadevava, da naša družina živi zdravo – kuhamo doma pripravljeno hrano, hodimo na sprehode, se veliko smejimo in uživamo čas, ki ga preživimo skupaj,« našteje Silvia Hren Mandelc.

A pred dobrim letom dni, ko je Silvia v dar dobila vrečko iz blaga za kruh, so količino odpadkov začeli zmanjševati zavestno. Tako so v zadnjem letu uvedli še pralne blazinice za čiščenje obraza, »poleg krpic za umivanje telesa in kuhinjskih krp, ki jih uporabljamo že od nekdaj, smo začeli uporabljati tudi pralne robčke za nos, mrežaste vrečke za sadje in zelenjavo, vrečke iz blaga za moko, kruh, kosmiče, dotrajano plastično krtačo za lase pa je zamenjala krtača z naravnih materialov. Vsi imamo tudi škatlice za malico, ki so sicer nekatere plastične, saj so nam kovinske zarjavele ali se uničile. Tekstilna vrečka za malico se nam namreč ni najbolje obnesla – predvsem šolarki se je hrana v njej potlačila. Redno uporabljamo tudi original bees wrap in tudi doma narejeno 'čebelica folijo' in smo zelo zadovoljni z izdelkom (gre za blago, ki je prekrito s čebeljim voskom in ga lahko uporabljamo namesto vrečk in folije za shranjevanje živil, op. a.). Za mojo žitno kavo "to go" sem uporabljala lonček iz bambusa, ki pa je na žalost že počil, tako da bom iskala kaj bolj trajnostnega,« našteje Silvia Hren Mandelc.

Brez embalaže ali ekološko? silvia1 1 (2)


Ena večjih težav, s katero se družina Hren Mandelc spopada pri zmanjševanju odpadkov, je, da se morajo še vedno velikokrat odločati med uporabo ekoloških izdelkov in tistih brez embalaže. »Za družino, če se le da, kupujem ekološko hrano. In če se moram odločiti med kakovostnim izdelkom v embalaži, ki nam ustreza, in izdelkom, ki je sicer brez embalaže, a je poln kemikalij, se raje odločim za izdelek v embalaži,« priznava sogovornica.

Prvi razlogi, da sta se z možem podala na bolj trajnostno pot, niso izhajali samo iz ekologije. »Ko sva se začela zavedati, da lahko kot družina ogromno spremenimo, sva se za trajnosten način življenja odločila predvsem zaradi svojih otrok. Ti so namreč tisti, ki naše vrednote prenašajo naprej, za nami pa ostaja svet, ki ga puščamo svojim otrokom. Ko sva si prvič ogledala film WALL-E, naju je streznilo. Vprašala sva se, ali si res želiva biti taka kot vsi, če pa je potrebno tako malo, da spremenimo svoje navade in zmanjšamo količino odpadkov, ki jih proizvedemo. Vedno znova poudarjam, da je pred nami še dolga pot in morda res ne bomo nikoli družina povsem brez odpadka, lahko pa se temu čimbolj približamo,« pravi Silvia Hren Mandelc. Dodaja, da z družino nenehno razmišljajo, kako bi lahko še zmanjšali količino odpadkov in iščejo nove vire, kjer lahko kupujejo brez embalaže.

Po živila s cekarjem Silvia družina


»Imamo veliko srečo, da živimo blizu Koseške tržnice, kjer lahko ogromno živil dobimo v lastno embalažo. Običajno jo obiščemo v soboto in nakupimo vse potrebno za cel teden, torej zelenjavo, žita, kruh, suho sadje, začimbe …,« pravi Silvia. Zatakne pa se jim pri testeninah – večina trgovin, ki jih prodaja brez embalaže, je predaleč – in pri jogurtih, ki jih ne dobi v stekleni embalaži, ter pri rastlinskem mleku.

»Če že popustim in kupim izdelek v embalaži, potem jo skušam znova uporabiti. Jogurtove lončke tako uporabljamo za shranjevanje vsega mogočega, s seboj smo jih imeli tudi na morju. Rolice od toaletnega papirja uporabljamo z otroci za ustvarjanje, nazadnje smo izdelali avtogaražo,« pove sogovornica.

Razjezi se sama nase, ko na primer v restavraciji osebje pozabi opozoriti, naj otrokom ne nosi plastičnih slamic. »A tudi jaz nisem vedno 100-odstotno pripravljena. Če je otrok žejen in s seboj nimamo stekleničke za večkratno uporabo, kupim izdelek, ki je zapakiran v najmanj škodljivo embalažo – torej v steklo ali papir,« pove Silvia Hren Mandelc.

Širjenje ideala ni rešitev


pv6 majhnaV skupini Tree of Life, ki jo je ustanovila na facebooku, spodbuja člane, da si izmenjujejo izkušnje z različnih področij, veliko pozornosti pa posveča menstrualnim skodelicam in pralnim higienskim vložkom. »Skupina je namenjena vsem tistim, ki se najdejo v naravnem načinu življenja, ki dihajo naravo, se v vrvežu življenja uspejo ustaviti, zbistriti misli, se sprostiti, se odločajo zavestno in znajo izbirati prioritete, tako zase kot za svojo družino. Pa tudi vsem tistim, ki jim to še ni uspelo, a bi si tega želeli,« pove sogovornica, ki se večkrat sprašuje, kako sodobnemu človeku z izjemno hitrim tempom življenja predstaviti prednosti, ki jih prinaša odločitev za bolj trajnostno pot ter uporaba ekoloških izdelkov in pridelkov. »S predstavljanjem in širjenjem nekega ideala zagotovo ne,« pravi Silvia Hren Mandelc.

»Količina letnih odpadkov zbrana v lončku za vlaganje je trenutno zelo popularen način prikazovanja bolj trajnostnega načina življenja, sama pa menim, da s tem dosežemo prej nasprotni učinek, saj v človeku vzbudimo občutek slabe vesti, bolj trajnostni način pa se mu zdi nekaj povsem nedosegljivega v njegovem tempu življenja. Če pa mu trajnostni način življenja predstavimo postopoma, v stilu, da smo vsi lahko del sprememb, pa čeprav k njim prispevamo zelo malo, bo hitreje posegel po vrečki za večkratno uporabo, sadje naslednjič stehtal brez vrečke ali pa se ponj celo odpravil na tržnico z svojim cekarjem,« meni Silvia Hren Mandelc.

Majhne spremembe imajo lahko velik učinek Silvia stara mama


V skupini Tree of Life v zadnjem letu opaža zelo velike spremembe na tem področju. »Vesela sem, ko ljudje napišejo, kaj vse jim je uspelo v življenju spremeniti. Osrečijo me komentarji zadovoljnih uporabnic menstrualnih skodelic in pralnih vložkov, ki sem jih pomagala na njihovi poti, vesela sem za vse tiste, ki napišejo, da jim velikokrat ne uspe, da pa imajo vseeno po novem s seboj vrečko za večkratno uporabo ali pa da banan ne tehtajo več v vrečki. Hkrati pa opažam tudi, da je nabor trgovin, ki nudijo izdelke brez embalaže, vedno več,« ugotavlja sogovornica.

Poudarja, da ni treba začeti takoj »na veliko« in se odpovedovati svojemu stilu življenja. »Začnemo lahko počasi, postopno in v svojem tempu. Dom brez odpadka ni nekaj, kar se zgodi čez noč, majhni premiki pa lahko naredijo ogromno,« pravi sogovornica. »Si predstavljate, da vsi Slovenci začnemo uporabljati cekarje ali vrečke za večkratno uporabo? Ali pa da zelenjavo stehtamo v mrežastih vrečkah ali v vrečkah za kompostiranje? S takšnim razmišljanjem storimo več, kot si mislimo. Na ta način lahko hitreje spodbudimo množice ljudi, zato je tudi premik veliko bolj opazen, kot pa če tu in tam kaka družina vztraja v domu brez odpadka. Zato ljudi spodbujam, naj začnejo pri majhnih stvareh, saj te hitro spodbudijo naš naslednji korak na poti do bolj trajnostnega načina življenja,« še doda Silvia Hren Mandelc.