datum: 2. april 2015 avtor: Andreja Šalamun

Patricija Šenekar: Moj hobi je moje življenje

Mama, hči, sestra, teta, prijateljica, kreativka, entuziastka, zaljubljenka v zelišča, dišave in sadne torte, maskerka, vrtnarka, začetniška čebelarka, večna učenka … Vse to in še več je skoraj vedno nasmejana Patricija Šenekar iz Limbuša pri Mariboru, lastnica prve certificirane slovenske ekološke kozmetike.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

»Lahko bi rekla, da je moj hobi moje življenje, saj se že skoraj celo življenje ukvarjam s stvarmi, ki jih začutim in jim zmorem z veseljem slediti. Od tega tudi živim,« pravi Patricija Šenekar.

Patricija ŠenekarPred več kot dvajsetimi leti je, potem, ko na trgu ni našla tistega, kar je želela, naredila prvi uporaben in učinkovit kozmetični izdelek. V najbolj pristni in najbolj »revni« obliki. Brez balasta, brez sestavin, ki niso nujne potrebne, brez sintetičnih ali naravnih emulgatorjev in zato tudi brez konzervansov, brez nepotrebnih kemikalij in umetnih dišav. Naredila ga je zase. Izdelek je počasi prerasel v zasebno kolekcijo, dokler se Patricija ni odločila, da točno to, kar je delala zase, ponudi tudi drugim.

Prva v Slovenji dobila certifikat za ekološko kozmetiko


Leta 2009 je na trg poslala lastno ekološko kozmetiko, nato pa leta 2013, kot prva v Sloveniji, za približno 70 izdelkov iz te kozmetike pridobila tudi ekološki certifikat pri IKC UM. Danes jo lahko kupite na njeni spletni strani www.hiskazelisc.com, pa tudi v nekaterih ekoloških trgovinah po Sloveniji, ekoloških tržnicah v Mariboru, na tamkajšnji glavni tržnici in drugod.

Večina negovalnih kozmetičnih izdelkov (kreme za obraz, toniki, odstranjevalci ličil, mila, zeliščna mazila, negovalna olja za obraz in telo, maske in pilingi, dezodoranti, kopalne soli in drugo) vsebuje zelišča, ki jih nabira ali pridela kar sama na svoji manjši ekološki kmetiji. Pri tem sledi načelom biodinamike, saj je prepričana, da je ta način edini, ki varuje zemljo in na neškodljiv način krepi rastline, ki so potem dejansko energijsko polna hrana.

»Skrbim za to, da ohranjam zemljo živo, da živih organizmov ne uničujem za to, da bi moje vrtnine bolje rastle. Čeprav imam certifikat za biološko pridelavo rastlin, menim, da je biološko kmetovanje vedno bolj podobno biološki vojni. In kakšna je torej razlika s kemično vojno? Še vedno je vojna ... Zato se mi zdi kmetovanje po načelih biodinamike edino primerno,« pojasni.

Tudi embalaža, ki jo uporablja pri kozmetičnih izdelkih, mora biti takšna, da se lahko kompostira, reciklira ali ponovno uporabi. »Tako se izognem kupom plastike, ki bi sicer zaradi mojih izdelkov končala na smetiščih. Zavedam se, da se vsaka sprememba, ki vpliva tudi na moje naslednike ali Zemljo, najprej začne pri meni,« poudari Patricija Šenekar.

Raziskuje divjo ščetico


Rastline so očitno, poleg na novo odkritega tanga, njena strast. Pred skoraj letom dni je pri Sekciji za naravoslovje Antropozofskega inštituta v Dornachu začela raziskovati rastlino, ki je vedno bolj iskana in uporabljana v ljudskem zdravilstvu, a še vedno precej neraziskana. »Ljudje, ki so okuženi z limsko boreliozo, prej ali slej naletijo nanjo,« pravi Patricija Šenekar. »Gre za divjo ščetico (Dipsacus Sylvester), fascinantno, tudi več kot dva metra visoko rastlino, ki sem jo podrobno opisala na svoji spletni strani www.hiskazelisc.com. To je moj triletni projekt, kaj se bo izcimilo iz tega, pa bomo videli,« je povedala Šenekarjeva.

Študirala tudi v Londonu


Patricijo je precej zaznamovalo otroštvo v naravi in leto dni šolanja v Londonu, kjer se je specializirala v pripravi maske za film, gledališče, televizijo in za posebne učinke. Ves čas samostojne poti dela kot maskerka, desetletje pa je delala tudi kot pospeševalka prodaje kozmetike višjega cenovnega razreda. »To obdobje me je, kar se tiče kozmetike, tudi zelo zaznamovalo, saj od takrat naprej ustvarjam svojo kozmetiko,« pravi sogovornica.

Patricija Šenekar vrt

Zelo ji je pomembno, da se lahko preživlja z delom, ki ga ima rada in jo polni z energijo, čeprav je to včasih naporno in stresno. »Pa ne toliko zaradi fizičneg

a dela, ampak predvsem zaradi vse mogoče papirologije, ki sodi zraven, če želiš delati prav,« pojasni Šenekarjeva. Njen dan je zapolnjen s skrbjo za Hiško zelišč, vrt, z vzgojo in nabiranjem zelišč, njihovim sušenjem, predelovanjem in izdelovanjem ter prodajanjem najbolj naravne in čiste kozmetike, kot je to mogoče.

Ljudje smo preveč samovšečni


»Ljudje, ki zadnjih nekaj desetletij živimo na Zemlji, smo večinoma zelo samovšečni in mislimo, da obvladujemo vse, da le imamo dovolj debelo denarnico, ki nam omogoča kupovanje sreče,« razmišlja Patricija. »Pri tem pa ne mislimo kaj dosti dlje od tega, da zadovoljimo sebe, ne glede na ceno in tudi ne glede na svojo okolico. Obnašamo se, kot da bomo živeli večno, ne ozirajoč se na posledice, ki jih s svojimi dejanji povzročamo. Res je, da poznamo nekatere načine, s katerimi lahko nadomestimo škodo, ki jo povzročamo z na primer manjšo sečnjo dreves, saj lahko tla na novo pogozdujemo, malo verjetno pa je, da bomo iznašli način, kako stabilizirati podnebje in nadomestiti biotsko raznovrstnost, ki jo izgubljamo s sečnjo Amazonskega pragozda. Ali pa da bomo naredili nov ozonski plašč, da bi se zaščitili pred UV sevanjem, da ne govorim o živalih, morju in še in še,« zaključi sogovornica.