datum: 31. julij 2018 avtor: Alenka Žumbar Klopčič

Mateja Horvat: Življenje je prekratko za slabo energijo!

Tokrat smo za 'poletno ekojunakinjo' izbrali Matejo Horvat, ki s svojo ustvarjalno energijo skrbi, da iz njene delavnice sredi zelenega podeželja prihajajo edinstveni izdelki iz mineralne zemeljske usedline – gline. Ti nastajajo pod njenimi rokami in rokami njene mame ter dveh mladih sodelavk. Matejino poslanstvo je zares zaživelo pred dvema desetletjema, v njej pa je tlelo od malih nog, saj so jo že kot deklico privlačile glinene stvaritve. Nato se je udeležila prvega tečaja in nato še enega, preizkušala je različne glazurne efekte, ko je eno svojih prvih kolekcij odpeljala v Dom Interieri in so bili vsi kosi pokupljeni dobesedno čez noč, pa je dobila še zelo konkretno potrditev, da gre v pravo smer.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

1Tak je bil torej čisto prvi odziv trga na delo Mateje Horvat, sledile so tudi nagrade za njene čudovite keramične izdelke, cel čas pa jo je spodbujala mama Ela, ki še danes pomaga v hčerini delavnici in z veseljem prodaja skledice, skodelice, potičnike, angelčke idr. na božičnih stojnicah, čeravno je kreacije Mateje Horvat mogoče najti v številnih art trgovinah, knjigarnah, galerijah, celo v lekarnah.

Zakaj sploh glina? Na dano vprašanje sogovornica izstreli, da jo ta mineralna zemeljska usedlina, ki se največ uporablja v lončarstvu, glinarstvu in opekarstvu, že od nekdaj najbolj privlači, obenem pa priznava, da se človek celo življenje uči ravnanja z njo. V njeni delavnici ustvarjajo – Mateja namreč redno zaposluje še dve mladi sodelavki – z dvema vrstama gline, se pa ti dve zelo različno obnašata in se tudi različno dolgo sušita.

»Najprej izdelamo skodelico, nato vsak cvet oz. listek posebej, nakar gre skodelica v peč na 980 stopinj. Po prvi peki naredimo glazuro in damo še v drugo peko na 1050 stopinj Celzija,« opiše postopek nastajanja 'cvetličaste skodelice', ki je stala na njeni pisarniški mizi v času najinega pogovora. Tako lahko vzame posamezno naročilo tudi deset dni, pridaja Mateja, ki ima v svoji ponudbi več kot sto različnih glinenih izdelkov.

Od pisane in zlate kolekcije …


2In ideje? »Ideje stalno bruhajo, a se moram kar brzdat, saj moram sicer vse tudi fizično izdelati – to pa seveda ni mogoče,« se zasmeji. Trenutno je na policah izbranih trgovin njena zadnja kolekcija, ki se imenuje 'Pisanka', naredili so tudi že t.i. 'Zlato kolekcijo' za decembrski čas. Pri tej kolekciji gre za zlato glazuro – dobesedno zlato, saj uporabljena glazura vsebuje 12-karatno zlato -, so pa kosi iz te kolekcije zato za približno 20 do 30 odstotkov dražji od primerljivih izdelkov drugih kolekcij.

3»Smo pa nekaj 'zlatih kosov' prodali že v predprodaji za poroke,« se zasmeji Mateja, ki se s prodajo na drobno načeloma ne ukvarja, z izjemo božičnih stojnic, kjer pa je, kot omenjeno, prodajalka njena mama, ki je bila – mimogrede – šivilja, ročna dela so bila tako pri njih doma del vsakdana.

In kateri Matejini izdelki so najbolj priljubljeni med kupci? »Težko reči. Odvisno od letnega časa: v času Velike noči potičnice, v novoletnem času so to piškotniki in izparilniki za eterična olja, v poletnem času so to turistični izdelki z napisom 'Slovenija', angelčki so vseskozi aktualni …,« našteje ustvarjalka, ki je za svoje delo že leta 2004 prejela nagrado za svoje keramične izdelke.

»Najpomembneje pa je, da so moji izdelki karseda praktični, torej da piškoti v mojih piškotnikih ostajajo sveži, dobro morajo služiti seveda tudi potičnice, v katerih gospodinje pečejo potice,« pravi Mateja, ki je z nami delila tudi zanimivo izkušnjo, ko je začela z izdelavo svojih ličnih potičnic. »Ker so bile tako lepo porisane, so jih namreč prve uporabnice imele lepo razstavljene v vitrinah, namesto da bi jih uporabljale. Starejše gospodinje so namreč vajene tistih rdečih potičnic, če se jih spomnite?« se zasmeji sogovornica. No, sodobne gospodinje so že vajene uporabljati tudi njene lično okrašene potičnice.

... pa do športnih pokalov iz gline!


4Je pa, kot razkrije v prijetnem klepetu, zelo ponosna na to, da v njeni delavnici glino – še preden postane keramika, seveda - reciklirajo, tako da odpadkov domala nimajo. Z veseljem tudi priuči vsakega novega sodelavca, ki si želi delati pri njej. Svojčas je tako zaposlovala skupno tudi sedem ljudi, trenutno pa redno plačo prejemajo tri, a – kot omenjeno – brez mamine pomoči ne bi šlo. Občasno s kakšno dostavo na pomoč priskoči tudi sin, sicer bolj posvečen športu, podobno kot hči.

5»Otrok nisem nikdar silila v delo v delavnici; to mora človek sam začutiti,« pravi Mateja, ki ne skriva, da ji je nadvse pomembna dobra energija med ljudmi. »Saj veste, da delo lepo teče, vsa energija pa se pozna tudi na izdelkih. In na koncu koncev je življenje prekratko!«

6Kot ponosna mama pa zelo rada izdela keramične pokale za turnirje, na katerih sodelujeta njena otroka. Sicer pa med posebnimi naročili, ki jih je prejela, posebej pomni izdelavo keramičnega izdelka v obliki čistilne naprave za znanca, ki upravlja čistilno napravo. Pa tudi veliko naročilo glinenih posod za čaj s strani lekarniškega podjetja je bilo izziv, v katerega so – kakopak! – v Matejini delavnici z veseljem zagrizli.

7No, delo v njeni 150 kvadratnih metrov veliki delavnici pa temelji še na petih pečeh, ki stalno delujejo. Z izjemo dveh poletnih tednov, ko gre celotna ekipa na dopust. To je – poleg keramičnih sejmov in slikarskih razstav – priložnost, ko si ta navdihujoča ustvarjalka, ki ne pozna ustaljenega delovnega časa, le vzame dragoceni čas tudi samo zase. In prav je tako!