datum: 11. september 2018 avtor: Alenka Žumbar

Energetska učinkovitost za odlično počutje!

Ugašanje luči in naprav, ko jih ne potrebujemo, ustrezno zračenje in smotrna raba klimatske naprave. To je le nekaj najbolj osnovnih, a seveda temeljnih, ukrepov učinkovite rabe energije, ki se jih poslužuje večina pisarniških delavk, s katerimi smo tokrat govorili. Kako torej skrbijo za lastno energetsko učinkovitost in kaj je njihovo vodilo za to pa tudi, ali k skrbi za učinkovito rabo energije (URE) spodbujajo sodelavce in bližnje, smo povprašali osem žensk, od vodje start-up pospeševalnika, pravnice, poslovne sekretarke, komunikatorke, novinarke, prevajalke pa do koordinatorke projektov in PR-ovke.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

delo, pisarna, računalnik, roke pixabay»Zjutraj vedno odprem okna in prezračim pisarno. Pozimi nato okna zaprem, v ostalih letnih časih pa imam eno okno vedno odprto. Skoraj nikoli ne prižgem klime za hlajenje, raje samo zasenčim okna. Ugašam luči, ki po nepotrebnem gorijo,« je tako svoje ukrepe URE nanizala Lea Avguštin, koordinatorka projektov in predavateljica na Šoli za ravnatelje, ki nosi tudi naziv koordinatorke za promocijo zdravja na delovnem mestu. Sama se bolje počuti, če ne uporablja klimatske naprave pa »tako se tudi telo lažje navadi na višje temperature in ni temperaturnega šoka, ko pridem ven«, pravi in dodaja, da pa je vsekakor njeno vodilo tudi odgovornost do okolja. Lea zadovoljno ugotavlja, da so tudi njeni sodelavci zelo energetsko ozaveščeni, tako da jih ni potrebno dodatno spodbujati k energetsko učinkovitemu ravnanju.

Podobno ugotavlja Urška Jež, izvršna direktorica ABC pospeševalnika, ki pravi, da je ugašanje luči in naprav, ko te niso potrebne, ABC-jevi ekipi nekaj povsem samoumevnega. Dosledno ugašajo tudi luči v toaletnih prostorih in v sejnih sobah ter seveda v dvorani za dogodke, ko teh ni, pa v obeh kuhinjah in sobi za sproščanje. Izkoriščenost slednje – predvsem s strani 'ABC-jevih startupovcev' - potrjuje, da je uravnoteženost med intenzivnim delom in igrivo sprostitvijo ključna za vrhunske rezultate. Zato v ABC-ju stavijo tudi na razgibanost in pisanost prostorov, ki prispevajo k čim boljšemu počutju in s tem delovnemu učinku.

ABC-jeva ekipa pa, nadalje razlaga Urška, ki si prizadeva biti dober zgled sodelavcem tudi na področju energetske učinkovitosti, zagotovo sledi tudi povsem enostavnim ekološkim smernicam, kot je smotrna raba papirja za tiskanje – večino dokumentov si tako izmenjujejo elektronsko -, pa tudi papirnatih brisačk, »ločevanje odpadkov je absolutno samoumevno, klimatske naprave pa ne prižgemo dokler ne nastopi najhujša poletna pripeka«, našteje Urška Jež.

Tudi delo od doma je lahko – ekološko!


Petra Arula, novinarka in blogerka, ki odpira za današnji čas izjemno aktualne teme, od aktivnega življenjskega sloga do nuje meditativnega stanja, pa gleda še dlje, ko pravi, da zaradi dela od doma ne onesnažuje ozračja z vožnjo, prav tako svojega delovnega okolja ne čisti z agresivnimi čistilnimi sredstvi, pač pa z vodo in kisom ali pa ekološkim sredstvom za pomivanje, ter se nasploh drži načela 'manj je več!'.

Med svojimi energetsko učinkovitimi in do okolja odgovornimi ukrepi pa našteva uporabo varčnih žarnic, zapiranje računalnika, ko ga ne potrebuje (tudi če skoči le do toalete), da ta res porabi čim manj energije, pitje vode iz pipe in ne iz plastenk, kosilo si pripravlja sama in vselej v zmernih porcijah, tako da hrana ne pristane med odpadki. Ni skrivnost, da je njeno vodilo v prvi vrsti odgovornost do okolja in s tem povezana čim manjša raba energije. S tem navdihuje tudi sodelavke in prijateljice, med katerimi jih tako sedaj že veliko vsaj en dan v tednu dela od doma. Navdušene so nad svojo storilnostjo, se zasmeji Petra in nadaljuje: »Že od nekdaj sem rada ločevala odpadke, kar vestno počnejo tudi moje sodelavke, vse tudi ugašamo luči po uporabi stranišča; no, na splošno se mi zdi, da smo precej ekološko usmerjene, večina nas tudi ne jé živali. K ekološkemu ravnanju pa spodbujam tudi bralce svojih člankov in bloga (www.pisano.si; op.p.), torej uporabnike mojih storitev, in že večkrat sem prav na to temo dobila zahvalno pismo.«

Ucinkovita raba energije Energetika LjubljanaTudi Piki Golob 'hodi na roko' narava njenega dela, saj kot prevajalka dela od doma. »To že samo po sebi zmanjšuje moj ogljični odtis, saj imamo pri hiši samo en avto, kar je dandanes redkost. Moj prenosnik je visoko učinkovit in varčen, zanj pa tudi lepo skrbim, tako da bo zdržal karseda dolgo. V primeru, da se pokvari, bo prav energetska učinkovitost v prvi vrsti pri izbiri novega. Moj delovni prostor je skromen in funkcionalen, skrbim pa tudi za pravilno prezračevanje in ogrevanje. Ko se delovni dan zaključi in prostor zapustim, poskrbim za to, da sta luč in prenosnik ugasnjena, napajalnik prenosnika pa izključen iz vtičnice. Za malico si pripravljam hrano iz sezonskih ekoloških sestavin, za katere se trudim, da imajo čim krajšo pot od proizvajalca do mojega gospodinjstva,« naniza na vprašanje glede skrbi za učinkovito rabo energije, pri čemer jo vodi predvsem občutek odgovornosti do okolja. »Ker se zavedam posledic, ki bi lahko nastopile v primeru, da se ljudje na tem področju še naprej vedemo neodgovorno, mi svojih navad ni težko prilagoditi,« pravi in dodaja, da skuša k temu spodbujati tudi druge, in to predvsem z zgledom.

»Nerada drugim govorim, kako naj živijo svoje življenje, tudi zato, ker ugotavljam, da lahko že samo z delovanjem povzročimo, da se drugi zamisli, povpraša, nato pa morda tudi sam spremeni navade. Imam pa tudi srečo, da sem obdana predvsem z ljudmi, ki jim energetska učinkovitost ni nič novega oz. jim je tovrstno delovanje samoumevno,« je zadovoljna Pika.

Energetsko učinkovitost 'dolgujemo' tudi našim potomcem


Z nekaj zelo konkretnimi primeri postreže tudi Mojca Drevenšek, svetovalka v komunikacijski svetovalnici Consensus in predsednica društva EN-LITE, ki pravi, da »ker je moja pisarna tri ali štiri dni v tednu kar domača pisarna, 'živim' učinkovito rabo energije tako v pisarniškem kot bivalnem delu svojega doma. Pri tem si prizadevam ravnati preudarno in 'energetsko pismeno', ker je to tudi področje, na katerem kot komunikatorka že nekaj let delujem. To pomeni, da več pozornosti posvečam ukrepom, s katerimi lahko dejansko kaj bistvenega dosežem. Nekaj primerov: Temperatura v moji domači pisarni - enako velja tudi za hišo, v kateri živim -, je zelo zmerna. Pozimi raje oblečem termoflis in nadenem volnene nogavice, kot da bi prostore segrevala čez 20 stopinj. Termostat pomaga pri vztrajnosti na tem področju. Tudi poleti, v najhujši vročini, prostorov ne ohlajam pretirano. Pri gradnji hiše in domače pisarne smo raje varčevali s kvadratnimi metri površine, manj pa pri debelini in kakovosti izolacijskih materialov ter slojnostjo oken. Ogrevamo in hladimo se z energetsko učinkovito toplotno črpalko. Pa seveda še trajnostna mobilnost: kadar je le možno, razdalje premagujem peš ali s kolesom oziroma javnim prevozom. Žal je to (pre)redko, predvsem zaradi okornosti ponudbe javnega prevoza na daljših relacijah po Sloveniji,« našteje Mojca, ki si želi, »da bi v prihodnjih desetletjih Slovenija pa seveda tudi Evropa ter svet uspešno prešla na proizvodnjo elektrike iz nizkoogljičnih virov energije: kombinacije obnovljivih virov - voda, sonce, veter, biomasa - in jedrske energije, pač glede na naravne danosti. Če temu ne bo tako in bomo ostali dolgoročno zvesti fosilnim gorivom, nam namreč le malo pomagajo velike besede o prednostih elektrifikacije ogrevanja in prometa,« je neposredna sogovornica.
Mojca priznava, da je, ko gre za ukrepe učinkovite rabe energije, »nekoliko profesionalno deformirana«, njena temeljna motivacija je namreč nenehno izboljševati svojo energetsko pismenost in jo tudi prenašati na druge: otroke, sodelavce, prijatelje. »Odgovornost do sebe in okolja lahko uresničujemo le, če ravnamo preudarno, na podlagi dejstev in številk. Te so pred nami, čeprav se včasih vedemo, kot da niso.«

Zelo nazorno pridaja, da ji je nekaj povsem 'naravnega', da ugaša luči, ko je ni v prostoru, pa tudi polnilec za mobilni telefon potegne iz vtičnice, kadar telefona ne polni. Se pa hkrati jasno zaveda, »kako majhna je moč, ki jo za svoje delovanje potrebuje na primer sodobni polnilec za telefon, kadar je priklopljen in ni povezan s telefonom: to je 0,5 vata. Izračun pokaže, da lahko z nenehnim izklapljanjem polnilca za telefon svojo porabo energije potencialno zmanjšam za eno stotinko (1/100!) odstotka svoje celotne porabe energije,« navrže Mojca in vpraša: »Je to dovolj, da se velja s tem intenzivno ukvarjati in ljudi v dragih ozaveščevalnih kampanjah nagovarjat, naj počnejo predvsem to? Ne verjamem.«

Pri tem se Mojca Drevenšek naveže na fizika prof. Davida MacKaya, ki je v svoji knjižni uspešnici Trajnostna energija – brez razgretega ozračja (v slovenskem jeziku je prosto dostopna na povezavi: www.en-lite.si/index.php/knjiga-energija; op.p.) zapisal: »Vsaka malenkost šteje! Ne bi rekel. Obsesivno izklapljanje polnilca je kot praznjenje Titanika s čajno žličko. Le izklapljajte, zavedajte pa se, kako neznatno je to dejanje /.../ Enako količino energije, kot jo prihranite z izklopom polnilca za en dan, porabite v eni sekundi vožnje z avtomobilom.«

Mojčina motivacija je torej krepitev energetske pismenosti, najprej pri sebi in nato še pri vseh okoli nje, tako v fizični bližini kot v oddaljenem digitalnem svetu. »In bolje je, da nas pri tem vodi slogan: Vsako VELIKO dejanje šteje! Velikost pa je seveda odvisna od tega, kakšna je naša dejavnost in za kaj porabljamo največ energije,« še sklene.

Energija je vse in brez nje smo nič!


»Energija je vse in brez nje smo nič.« To je na splošno vodilo, ki usmerja njen odnos do energije, tako osebne kot do energije kot dobrine, pa pravi Doris Kukovičič, ki je na Energetiki Ljubljana zadolžena za odnose z javnostmi. Na vprašanje, kako sama skrbi za učinkovito rabo energije, se zasmeji: »Čisto preprosto. Vsak dan začnem najprej pri sebi, ker je namreč od moje osebne energije odvisna kakovost dela, ki ga opravljam. Poskrbim torej, da imam dovolj vode, dovolj zraka in da se dela lotevam kar se da učinkovito. Pri tem ne pozabljam na dosledno ločevanje odpadkov, uporabljam čim manj ali nič papirja, luči imam prižgane le v skrajnih primerih, ravno tako temperatura delovnega prostora pozimi nikoli ne presega 21 stopinj, zavese ne zastirajo ogrevalnega telesa, pozimi ustrezno zračim delovni prostor in poleti redko uporabljam klimo - raje prostor primerno ohladim zgodaj zjutraj, potem pa zasenčim okna. Ustrezno imam prilagojeno tudi svetlobo na računalniku, ostale aparature - tiskalnik, zunanji disk idr - pa imam popolnoma izklopljene, kadar jih ne uporabljam.«

Podobno kot novinarka Petra tudi Doris spodbuja k okoljsko in energetsko odgovornemu ravnanju tudi druge, in to v prvi vrsti skozi delo, ki ga opravlja. To med drugim obsega pisanje člankov o dani temi pa izdelavo ozaveščevalnega programa in promocijskih izdelkov, kot je na primer 'hiška zlatih pravil ravnanja z energijo' (na fotografiji). Najtesnejše sodelavce pa skuša navdušiti tudi z lastnim zgledom, še pravi sogovornica.

Tina Štrukelj, pravnica v družbi Plinovodi, deluje podobno, pri čemer pravi, da se, ko gre za ukrepe energetske učinkovitosti, sodelavci Plinovodov medsebojno podpirajo in spodbujajo k okoljsko odgovornemu ravnanju. Sama, enako kot Doris, vselej ugaša luči in elektronske naprave, ko jih ne potrebuje. In kaj je njeno vodilo pri okoljsko odgovornem ravnanju? »K temu me spodbuja občutek odgovornosti do okolja in rabe energije ter zloženka Modra pravila za zeleno pisarno, ki smo jo prejeli od delodajalca in ki spodbuja k različnim ekološko ozaveščenim dejanjem in ukrepom, kot so primerna temperatura v pisarni, ugašanje luči, gospodarno ravnanje s pisarniškim materialom, ločevanje odpadkov in podobno,« odgovarja Tina.

Vsega navedenega, od ugašanja luči in naprav do smotrne rabe klimatske naprave, se poslužuje tudi Tanja Klopčič, poslovna sekretarka na Oddelku za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan, katere motivacija je »poleg boljšega počutja absolutno občutek odgovornosti do okolja. S svojim zgledom poskušam motivirati sodelavce k enakemu početju in jih večkrat tudi opozorim,« pravi Tanja.

Prispevek je bil objavljen tudi v zadnji številki revije Adma, ki jo izdaja Planet GV, in na našem poslovnem portalu Energetika.NET.