EKO JUNAKI

datum: 31. julij 2018 avtor: Alenka Žumbar Klopčič
naslovna Mateja Horvat: Življenje je prekratko za slabo energijo!
Tokrat smo za 'poletno ekojunakinjo' izbrali Matejo Horvat, ki s svojo ustvarjalno energijo skrbi, da iz njene delavnice sredi zelenega podeželja prihajajo edinstveni izdelki iz mineralne zemeljske usedline – gline. Ti nastajajo pod njenimi rokami in rokami njene mame ter dveh mladih sodelavk. Matejino poslanstvo je zares zaživelo pred dvema desetletjema, v njej pa je tlelo od malih nog, saj so jo že kot deklico privlačile glinene stvaritve. Nato se je udeležila prvega tečaja in nato še enega, preizkušala je različne glazurne efekte, ko je eno svojih prvih kolekcij odpeljala v Dom Interieri in so bili vsi kosi pokupljeni dobesedno čez noč, pa je dobila še zelo konkretno potrditev, da gre v pravo smer.
datum: 11. julij 2018 avtor: Jasna Kofol, Alenka Žumbar Klopčič
tn 4 – kopija Pika Golob: Le informiran posameznik lahko učinkovito prispeva k boljšemu jutri
Pika Golob je diplomirana anglistka, izkušena prevajalka raznovrstnih besedil, otroška pisateljica in glasbenica. Delala je že za Amnesty International in Umanotero, bila pa je tudi vodja interne komunikacije pri projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Najbolj jo zanimajo besedila s področja obnovljivih virov energije (OVE), dragoceno znanje na tem področju pa je pridobila tudi kot prevajalka in lektorica v uredništvu Montela Energetike.NET. Svojo strast do trajnostnega razvoja je uspešno spremenila v kariero in leta 2015 izdala tudi svojo prvo slikanico pri založbi Eko knjiga. Trenutno ustvarja v Leipzigu, narava dela pa ji omogoča, da živi v skladu s svojimi eko vrednotami in jih prenaša na svojo publiko.
datum: 25. april 2018 avtor: Alenka Žumbar
Petra Arula naslovna Petra Arula: Sreča je izpolnjen trenutek, ura, dan, življenje!
Petra Arula je novinarka in blogerka, ki odpira za današnji čas izjemno aktualne teme, od aktivnega življenjskega sloga do nuje meditativnega stanja. 'Eko-nota' oz. 'življenje v harmoniji z materjo Zemljo' – kot sama pravi – ji je pri vsem, kar počne, čisto samoumevna. Petra je tako predvsem izjemna mlada ženska. Pa ne izjemna v smislu produktivnosti in učinkovitosti (četudi ji je tudi to treba pripisati, a v zdravi meri), ampak predvsem z vidika srčnosti in odprtosti. Že telefonski pogovor, v katerem sva se menili za osebni intervju, nama je 'vzel' dobre pol ure. A to je bil pravzaprav obogaten čas. Izpolnjen trenutek, kot bi rekla Petra. Na intervju h koseškemu bajerju se je pripeljala s kolesom. Kakopak!
datum: 29. marec 2018 avtor: Jasna Kofol
Flexkeeping team 7 3 2018 Luka Berger, Flexkeeping: preveč energije se porablja po nepotrebnem
Luka Berger je idejni oče aplikacije Flexkeeping, s katero lahko mali in veliki hoteli svoj čas, energijo in denar vlagajo v tista področja dela, ki so za zadovoljstvo hotelskih gostov najpomembnejša. Z učinkovitejšo komunikacijo in povezanostjo med hotelskimi oddelki uspejo tudi zmanjšati porabo papirja in drugih materialov ter optimizirati vzdrževanje hotelskih sob in inventarja. Idejo za aplikacijo je Luka dobil, ko se je kot sobar preživljal v enem od ameriških hotelov v nacionalnem parku Yellowstone in je želel tako sebi kot svojim sodelavcem preprosto olajšati vsakodnevne delovne naloge.
datum: 25. januar 2018 avtor: Andreja Šalamun
silvia1 1 (2) Silvia Hren Mandelc: Začnite z majhnimi koraki
Silvia Hren Mandelc je mlada mama treh otrok, velika ljubiteljica živali in ljudi, vzgojiteljica predšolskih otrok, svetovalka o eteričnih oljih, ustanoviteljica facebook skupine Tree of Life, promotorka in prodajalka pralnih higienskih vložkov, ki dela kot oblikovalka plesnih oblačil. Predvsem pa je mama, ki svoje otroke skozi življenje usmerja po čim bolj trajnostni poti in se trudi, da bi njena družina ustvarila čim manj odpadkov. Ni lahko, priznava, a z majhnimi koraki lahko prideš daleč.
datum: 21. september 2017 avtor: Andreja Šalamun
Bojca Januš Bojca Januš: Mnogi še vedno brez pomisleka uporabljajo strupe
»Na pridiganje se ljudje ne odzivajo. Tudi če prikimajo, bodo za plotovi svojih vrtov delali po svoje, zato je najboljši učitelj dober zgled,« meni Bojca Januš, zagovornica ekološkega načina življenja in homeopatije za rastline, predavateljica, raziskovalka ter avtorica knjige Permakulturni vrt in bloga Permakultura za telebane.
datum: 30. maj 2017 avtor: Andreja Šalamun
Dejan Savić osebni arhiv3 Dr. Dejan Savič, Greenpeace: Omejeni smo le z lastnimi ambicijami
»Danes je ločevanje odpadkov splošno sprejeto, vsi se zavedajo, da se podnebne spremembe že dogajajo in da vlade morajo ukrepati na tem področju, veliko več je želje po trajnostni potrošnji in tudi okolju prijazno prehranjevanje (veganstvo in vegetarijanstvo) se je precej razširilo. Morda se je nekoliko razširila zavest, da kopičenje materialnega bogastva ne bi smel biti glavni smisel našega delovanja,« na vprašanje, kako se je na področju trajnostnega delovanja Slovenija spremenila v zadnjih letih odgovarja dr. Dejan Savič, okoljski aktivist, zaposlen v organizaciji Greenpeace.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

prejšnja       1   |    2   |    3   |          naslednja >>   |   Zadnja