datum: 19. februar 2015 avtor: Energetika

Čudo

Avtorica R. J. Palacio, izšlo pri založbi Ocean, 2014

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

CUDO eko branje »Ne bom opisoval, kakšen sem na pogled. Najbrž je huje od vsega, kar si sploh lahko zamislite.« Stavek s hrbtne strani romana, ki je sedaj v prevodu Boštjana Gorenca – Pižame dostopen tudi v slovenščini, sicer pa že dve leti trdno zasidran čisto na vrhu lestvice mladinskih uspešnic New York Timesa in je prejemnik številnih nagrad za kakovostno mladinsko literaturo, zagotovo pritegne ne le mladostnike, ampak tudi odrasle.

Roman sestavlja razmišljanja, kot neke dnevniške zapise, fanta Augusta Pullman, ki se je rodil s hudo deformacijo obraza, ko dopolni deset let, pa ga starši prvič vpišejo v šolo, in to v peti razred, ki je že tako neizprosen do otrok, kaj šele do »malce drugačnih otrok«. Poleg Augustovih zapisov roman dopolnjujejo še razmišljanja njegove sestre Vie, njenega fanta Justina, Augustovih prijateljev Jacka in Summer ter Viine prijateljice Mirande.

Gre za izjemno knjigo, ki bralcu prikaže, kako lepo je v svetu, kjer ni predsodkov in obsojanj, na prvem mestu pa sta iskreno prijateljstvo in nesebična prijaznost. Svet je s tem lahko zagotovo lepši – kot to obeta tudi zapis na platnici knjige. Da je knjiga »carska« - kot je o njej zapisal tudi prevajalec Pižama, ki je uspešno ohranil duhovit način avtoričinega pisanja – pa potrjuje dejstvo, da jo je resnično mogoče prebrati na dušek!