NOVICE

datum: 18. oktober 2018 avtor: Ana Vučina Vršnak
Kolo, mobilnost pixabay V okviru tedna mobilnosti nagradili Koper in Polzelo
Na gradu Rajhenburg v Brestanici so ob zaključku letošnjega Evropskega tedna mobilnosti (ETM) podelili nagradi za najbolj aktivno mestno in nemestno slovensko občino, ki sta ju prejeli Mestna občina Koper in občina Polzela, je sporočilo ministrstvo za infrastrukturo (MzI).
datum: 17. oktober 2018 avtor: Andreja Šalamun
zrak, onesnaženje, tgp pixabax Stroški smoga so previsoki
»Čeprav se od leta 1990 industrijsko onesnaževanje in emisije toplogrednih plinov zmanjšujejo (predvsem zahvaljujoč naložbenim politikam EU), veliko Evropejcev – predvsem v vzhodni Evropi – še vedno diha zrak, ki vsebuje nesprejemljive koncentracije nevarnih snovi,« pravi poročilo z naslovom Clean Air Challenge, ki sta ga minuli teden objavila InnoEnergy in Deloitte Poljska. »Povprečna vrednost zunanjih stroškov smoga med letoma 2018 in 2025 znaša 475 milijard evrov, kar je v povprečju 2,9 % predvidenega letnega BDP v tem obdobju.« Treba je ukrepati, opozarjajo avtorji poročila in priporočajo, naj se EU v naložbah usmeri v štiri ključne skupine: v elektromobilnost, v pametne sisteme javnega prevoza, v pametne zgradbe in v razpršene vire za proizvodnjo in shranjevanje energije.
datum: 16. oktober 2018 avtor: Andreja Šalamun
promet, avtomobili Do leta 2035 bo treba izpuste novih avtomovilov znižati za 35 odstotkov
Okoljski ministri EU so minuli teden v Luksemburgu po več kot trinajstih urah pogajanj dosegli kompromis in za cilj do leta 2030 postavili 35-odstotno znižanje izpustov pri novih osebnih avtomobilih in 30-odstotno znižanje pri lahkih tovornih vozilih. Slovenija, tako kot nekatere druge članice, z dogovorom ni zadovoljna, saj je zahtevala najmanj 40-odstotno znižanje emisij.
datum: 15. oktober 2018 avtor: Andreja Šalamun
vozila 2 Največ energije porabimo v prometu
Lani je količina energije, namenjene končni rabi, znašala 206.000 TJ, kažejo podatki Statističnega urada Slovenije. Količina je bila za 0,2 % manjša kot v letu 2016, na znižanje pa je vplivala manjša raba naftnih proizvodov v prometu (bencina za 4 %, dizla za 3 %). Največ energije v letu 2017 je bilo namenjene rabi v prometu.
datum: 13. oktober 2018 avtor: Andreja Šalamun
denar, evro, delnice, dobiček, grafika pixabay V NEK-u bodo štipendirali še osem študentov
Nuklearna elektrarna Krško (NEK) je razpisala osem kadrovskih štipendij za študente višjih letnikov univerzitetnih študijskih programov elektrotehnike, energetike, strojništva in računalništva.
datum: 11. oktober 2018 avtor: Andreja Šalamun
CO2 StuartMiles FreeDigitalPhotos Sodišče Nizozemski naložilo korenitejše znižanje izpustov
Nizozemsko prizivno sodišče je včeraj sprejelo prelomno odločitev in vladi naložilo, da mora do leta 2020 v primerjavi z letom 1990 zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za vsaj 25 %. Tožbo proti vladi je leta 2015 vložila okoljevarstvena organizacija Urgenda v imenu 900 nizozemskih državljanov.
datum: 10. oktober 2018 avtor: Ana Vučina Vršnak
pametno mesto Tovornjak za pametna mesta obiskal tudi Ljubljano
V okviru evropske turneje SAP Intelligent Enterprise Tour se je mobilni laboratorij z interaktivnimi simulacijami procesov inteligentnih podjetij, pametnih mest in futurističnih uporabniških izkušenj v ponedeljek za en dan ustavil v Ljubljani.

Vnesi prispevek

V uredništvu Energija doma smo prepričani, da naši bralci in člani razpolagajo z obširnim znanjem in vedenjem o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije. Vabimo vas, da delite svoje znanje, izkušnje in informacije z nami in pomagate tistim, ki iščejo prave informacije ali pa le zanimive članke. Vpišite svoje vsebine in soustvarjajte energijsko odgovorno skupnost!
vnesi prispevek

Prva   |   << prejšnja       1   |    2   |    3   |          naslednja >>   |   Zadnja